Pakkanen kääntäisi soratiet ylösalaisin

Nollan molemmin puolin sahaava keli pitää tiet liukkaana. Mika Ruuskanen on kylvänyt teille suolan ja hiekan sekoitusta monta lavallista talven aikana.

Kelit ovat olleet leutoja ja märkiä, mutta syrjäisemmätkin soratiet ovat kantaneet yllättävän hyvin.
Vaikka pakkanen ihan kiva asia onkin, eivät tienpitäjät toivo enää ainakaan paukku sellaisia.

– Teiden pohjat ovat nyt tosi märkiä, joten routa painuisi syvälle kovilla pakkasilla. Se aiheuttaisi keväällä pahan kelirikon, useampaa yksityistietä Liperissä isännöivä Veijo Kröger tietää.

Krögerin mukaan vaaravyöhykkeessä olisivat ainakin sellaiset soratiet, joissa vesi pääsee seisomaan.

Yksityisteiden tiekuntien ei ole tarvinnut kuluttaa rahaa lumenauraukseen tänä talvena. Sen sijaan liukkautta on pitänyt torjua paljon. Krögerin mukaan hiekkaa on jo levitetty monin paikoin enemmän kuin koko viime talvena, joka oli hankala sekin.

Hän huomauttaa, että yksityisteiden liukkaudentorjunta on täysin omaehtoista työtä. Laki ei velvoita siihen.
– Yleensä vain pahimmat mäet ja mutkaosuudet hiekoitetaan.

Toimenpide on erityisen tärkeä yksityisteillä, joiden varsilla on maitotiloja. Muuten meijeriautot eivät pysy aikataulussa.

Suolaa kulunut ennakoitua enemmän

– Auraamista ei ole tänä talvena pahemmin ollut, mutta hiekkaa on pitänyt kylvää, kertoo Destia Oy:lle (ent. Tieliikelaitos) ja yksityisteiden tiekunnille urakkaa tekevä Mika Ruuskanen.

Hän pitää kunnossa noin 50 kilometriä Destialle kuuluvia teitä, muun muassa Pärnävaarantietä.

– Suolahiekkaa on mennyt melkein tuplasti normaaliin talveen verrattuna, Ruuskanen kertoo.

Tiehallinnon Savo-Karjalan tiepiirin tiemestari Martti Hämäläinen vahvistaa, että liukkauden torjuntaan on pitänyt panostaa.

– Aurauksen lähdöt ovat vähentyneet, mutta liukkauden torjunnan lähdöt lisääntyneet. Viinijärven urakan alueella oli käytetty kolme neljäsosaa suunnitellusta suolamäärästä jo vuodenvaihteessa. Myös hiekkaa oli mennyt tammikuun alussa 60 prosenttia suunnitellusta, tiemestari kertoo.

Viinijärven urakan alueen suolattavat tieosuudet ovat Kuopiontie Ylämyllyltä Riistavedelle ja Varkaudentie Viinijärveltä Karvioon.

– Olemme varanneet niille osuuksille 540.000 kiloa suolaa.

Hämäläisen mukaan plusmiinusnolla-kelit ovat todella haasteellisia.

– Sellaista keliä on ollut paljon, että päivisin on plussan puolella, mutta öisin on tullut sen verran pakkasasteita, että tiet ovat jäätyneet.

– Toistaiseksi näyttää siltä, että kelirikko ei tule olemaan kovin paha. Mutta jos loppukeväästä sataa paljon lunta tai vettä, niin teillä voi olla kantavuusongelmia, Hämäläinen osaa kertoa Tiehallinnon tekemien kevään runkokelirikkoennusteiden perusteella.

Vastaa