Tohmajärvi asetti Rääkkylän yllättävän tilanteen eteen

Tohmajärven kunnanvaltuusto ei hyväksynyt soten aiesopimusta, jonka sisältämä toimintamalli oli tarkoitus ottaa käyttöön jo ensi vuonna. Tohmajärveläiset halusivat vuoden aikalisän ja ottivat kantaa siihen, että päivitettyyn aiesopimukseen on tultava purkupykälä.

Rääkkylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja terveyskeskuslääkäri Tapio Hämäläinen oli tyytyväinen tohmajärveläisten päätökseen. Kitee, Kesälahti ja Rääkkylä olivat jo ehtineet hyväksyä aiesopimuksen.

– Olen suhtautunut hyvin kriittisesti tähän yhdistämishankkeeseen. En pidä pahana, että jossain kunnassa on uskallettu ottaa tuumaustauko. Nykyinen kunnan järjestelmä on edullinen ja hyvä. Soten yhdistämishankkeen toteutuessa kunnan toimialasta irrotettaisiin 60-70 prosenttia ulkopuoliselle tuottajalle, Hämäläinen pohtii.

Tapio Hämäläinen katsoo myös, että Tohmajärven lykkäämän aiesopimuksen sisältämä toimintamalli ei ole välttämättä ajankohtainen vuonna 2010.

– Ylimääräisen vuoden aikana saattaa kypsyä ajatus kuntaliitoksesta, jossa olisivat mukana kaikki Keski-Karjalan kunnat. Se olisi todellista eteenpäin menoa.

Toisaalta harva uskoo, että Kesälahti tai Tohmajärvi muuttaisivat vuoden aikana kielteistä kantaansa koko seutukuntaa koskevasta kuntaliitoksesta.

”Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”

– Tilanne on outo ja uusi. En ole vielä ollut yhteydessä Tohmajärvelle päin. Annetaan pölyn laskeutua. En tiedä mitä Tohmajärven ottamalla jatkoajalla on mahdollista saavuttaa, Rääkkylän kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Laasonen hämmästelee.

Rääkkylän kunnanhallitus päätti edellisessä kokouksessaan, että perusturvajohtajan virkaan ei haeta uutta henkilöä, vaan tilapäisesti tehtäviä hoitanut sosiaalisihteeri Raija Autio hoitaa vastuun kuluvan vuoden loppuun asti. Esimerkiksi tämä päätös joutuu uuteen valoon, kun sosiaalitoimenkin osalta siirtymäaika jatkuu vuodella.

– Olemme monilta osin laskeneet sen varaan, että yhdistämishanke toteutuu ensi vuonna. Puitelain edellyttämä 20 000 asukkaan yhteisö on joka tapauksessa muodostettava. Nyt joudumme tekemään väliaikaisratkaisuja, Laasonen harmittelee.

Sote-hankkeen johtoryhmän puheenjohtaja on Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen. Keski-Karjalan kunnat ovat omasta tahdostaan mukana hankkeessa, jonka etenemisen Tohmajärvi pysäytti. Tohmajärven valtuuston kokouksessa mietittiin vielä kuntaliitosta Joensuun kanssa ja pelättiin joutumista jollain tavalla Kiteen alaisuuteen, kun pöydällä oli sote-hankkeen aiesopimus.

– Sote-hanke on ollut Tohmajärven vetämä (Olli Riikonen), joten siinäkin mielessä jatkoaika oli yllätysratkaisu. Toisaalta kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, Harri Laasonen ymmärtää.

Työntekijöille tarjolla runsaasti hämmennystä

Rääkkylän kunnanjohtaja Yrjö Eronen arvioi tilanteen vaikeutuneen työntekijöiden kannalta, kun epävarmuus tulevaisuudesta jatkuu vuodella.

– Tämä tuo hämmennystä, joka koskettaa sosiaali- ja terveyspuolella monen sadan henkilön työskentelyä. Projekti ottaa sen ajan, mikä sille annetaan. Enkä ole ollenkaan varma, että vuoden lisäaika kirkastaisi asiaa.

Sote-hanketta ei kannata Erosen mukaan jättää nurkkaan lojumaan, vaikka se pitkittyykin.

– Työn on jatkuttava aktiivisesti ja hanketta pitää viedä yhdessä eteenpäin.

Rääkkylä ja Kitee ovat matkalla kohti kuntaliitosta, joka on totta vuoden 2009 alussa, jos kaikki sujuu odotuksien mukaisesti. Yrjö Eronen myöntää, että rääkkyläläisten kannalta olisi ollut selkeämpi kuvio, jos sosiaali- ja terveystoimen yhdistämishanke olisi ehditty viedä läpi itsenäisenä kuntana.

Vastaa