Ylämyllyn seurakuntatalon suunnittelu alkutekijöissään

Liperin seurakunnan on joko laajennettava 70-luvulla rakennettua Ylämyllyn seurakuntataloa tai rakennettava kokonaan uusi.

Seurakunta on samanlaisten haasteiden edessä kuin Liperin kunta kasvaneen Ylämyllyn seudun suhteen. Vanha seurakuntatalo on käynyt auttamattomasti liian pieneksi eikä se vastaa nykyajan vaatimuksia.

Ahtaus on vaikeuttanut muun muassa perhekerhojen pitämistä. Talosta puuttuu myös henkilökunnan sosiaalitilat.

Uuden suunnittelun piti alkaa jo tänä vuonna, mutta muun muassa Kuoringan leirikeskuksen remontti viivästytti hanketta.

Selvillä ei ole vielä edes se, että laajennetaanko entistä vai rakennetaanko kokonaan uusi.

– Olemme vasta kyselleet henkilökunnalta, millainen seurakuntatalo tarvitaan, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hellevi Haarala kertoi valtuuston vuoden viimeisessä kokouksessa viime keskiviikkona.

Jos seurakunta päätyy uudisrakennukseen, niin seuraava kysymys on, minne se rakennetaan. Eteen saattaa tulla uuden tontin etsiminen taajamasta.

Yhtenä vaihtoehtona on tehdä uusi rakennus entisen viereen pysäköintialueen paikalle ja sitten purkaa vanha pois.

Myös kunnan kanssa on käyty epävirallisia keskusteluja, olisiko kunnalla tarvetta vanhalle seurakuntatalolle, joka sijaitsee sopivasti Ylämyllyn terveysaseman ja päiväkodin naapurissa.

– Kunnanjohtaja piti ehdotustamme mielenkiintoisena, mutta mitään lupauksia hän ei antanut. Keskustelujen perusteella kunnalla voisi olla tarvetta lisätilalle Outokummun kanssa alkavan sosiaali- ja terveystoimen yhteistyön myötä, kirkkoherra Ilpo Hilke kertoi.

Seurakunta on varannut suunnitteluun 170.000 euroa ensi vuoden talousarviossaan.

Vakaa talous jatkuu

Uudisrakennuksen pystyttäminen ei ole ainakaan rahasta kiinni. Seurakunnan vakaat talouden vuodet näyttävät jatkuvan useita vuosia eteenpäin.

Toissa vuoden tilinpäätös oli lähes 170.000 euroa ylijäämäinen. Tänä vuonna ylletään noin 70.000 euron plusmerkkiseen tulokseen ja ensi vuoden arvio on päälle 130.000 euroa.

Alustavien arvioiden mukaan myös vuodet 2009 ja 2010 tuovat kummatkin pitkälti yli sadantuhannen euron ylijäämät.

Osaltaan hyviin tuloksiin vaikuttavat kasvavat verotulot. Tänä vuonna verotulojen nousu lienee 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,8 prosenttia. Ensi vuonna verotuloja odotetaan kertyvän 1,8 miljoonaa euroa.
Menopuolella suurimman osuuden muodostavat henkilökunnan palkat. Lokakuussa solmittiin uusi kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus, joka nostaa palkkamenoja yli yhdeksän prosenttia.

Seurakunta täyttää 150 vuotta

Vuoden 2008 investoinnit ovat suuruudeltaan noin 260.000 euroa. Suurimman osuuden lohkaisee aiemmin mainittu Ylämyllyn seurakuntatalon suunnittelu.

Kirkon hautausmaan kiviaidan korjaus jatkuu ja Viinijärven kirkolle rakennetaan uusi varastorakennus.

Kirkon ikkunaremontti päätetään parahiksi kesällä pidettäville seurakunnan 150-vuotisjuhlille. Yhtenä ”juhlanumerona” on piispan tarkastus. Piispa vieraili Liperissä edellisen kerran kymmenen vuotta sitten.

Juhlia suunnittelee erityinen toimikunta, luvassa on erilaisia konsertteja ja tapahtumia pitkin vuotta.

Vastaa