Investoinnit harkittu teko päättäjiltä

Entisen lamellikasarmin muutostyö kouluksi nielaisee yhdeksän miljoonaa euroa seuraavan kahden vuoden aikana.

Maanantaisessa kunnanvaltuuston kokouksessa lyötiin lukkoon ensi vuoden talousarvioesitys, joka on hyvin investointipainotteinen. Kiinteistöjen, tiestön ja vesihuollon rakentamiseen käytetään yhdeksän miljoonaa euroa.

Puhutaan kunnan historian suurimmasta satsauksesta rakentamiseen. Kohteista suurin on entisen lamellikasarmin muuttaminen Paloaukean kouluksi. Hanke nielee 4,5 miljoonaa euroa ensi vuonna ja toisen samanlaisen vuonna 2009.

Velkataakka asukasta kohden kasvaa 1.611 eurosta 2.286 euroon.

Talousarviosta on tehty noin 500.000 euroa ylijäämäinen. Vanhaa alijäämää on jäljellä vielä 2,1 miljoonaa euroa.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät esittäneet tulevaisuuteen luottaviin suunnitelmiin muutoksia, vaikkakin puheenvuoroissa muistutettiin talouskasvun taantumisesta.

– Talouskehitys ei näytä auvoisalta. Meidän on varauduttava myös siihen, että vaikeat ajat koittavat, keskustan Kauko Piironen totesi ja esitti huolensa erikoissairaanhoidon kulujen kasvusta.

Sosialidemokraattien Tero Kuittinen kehui budjetin tekemisen tapahtuneen suhteellisen helposti, koska suunnitelmat olivat selvät. Mittavia investointeja hän kommentoi toteamalla, että jatkossa on syytä olla maltillinen.

Hän katsoi hyvällä, että myös kirkonkylää ja Viinijärveä on luvattu kehittää aktiivisesti.

Kokoomuksen Mauri Tolvanen kiitteli kuluneesta vuodesta.

Perussuomalaisten Juhani Kummunmäen mukaan yhteistyö on valttia, ja myös pienet ryhmät haluavat puhaltaa yhteen hiileen.

Sekä Piironen että Kuittinen peräänkuuluttivat, että kunnan työntekijöiden jaksamiseen on kiinnitettävä huomiota muutosten ja uudistusten keskellä. Muun muassa hyvissä ajoin tiedottaminen on tärkeää.

Kuittinen ei malttanutkaan olla sivuuttamatta lukiokuohuntaa, jossa tiedottamisen katsotaan ontuneen pahemman kerran.

– Sivistystoimi ei näyttäytynyt tänäkään vuonna positiivisessa valossa. Sivistystoimen johto on saatettava kuntoon välittömästi.

Lainoissa Pohjois-Karjalan ykköseksi

Ilmeisesti samaan osoitteeseen meni terveiset myös kunnanvaltuuston puheenjohtajalta Eero Reijoselta (kesk.).

– Erään hallintokunnan osalta on sanottava, että pallo oli aika pahasti hukassa. Siinä ei sitten ollut muuta tehtävissä, kuin huonoja päätöksiä, hän sanoi yhteenvedossaan.

Reijonen painotti, että päätöksiä ei voi tehdä kuntalaisten tahtoa vastaan. Asukkaiden tahto meni läpi, kun Outokummun kanssa ei lyötykään hynttyitä yhteen. Päinvastoin toimittiin sitten lukion lakkauttamisessa.

Reijosen mukaan tulevan vuoden talousarvio oli valtuustolta harkittu teko. Eniten häntä huolettaa, että investoinnit toteutetaan lähes täysin vieraalla rahalla.

– Lainakannan osalta tulee käymään niin, että Liperi nousee maakunnan ykköseksi. Kun investointeja tehdään, ne nostavat väistämättä myös käyttötalouden menoja.

– Talouden näkymät ovat haasteelliset. Korkeasuhdanne on ohi, ja jotkut analyytikot puhuvat nopeastakin laskusta. Taantuma tulee näkymään meillä mm. verotulokertymässä.

Vastaa