Marja-Leena Tiaiselle paikallislehtien Antti

Tuottelias viinijärveläinen kirjailija Marja-Leena Tiainen saa aiheita kirjoihinsa mm. paikallislehdistä.

– Paikallislehti on tullut minulle koko sen runsaan 30 vuoden ajan, jonka olen asunut Pohjois-Karjalassa, Viinijärvellä. Kotiseutu-uutiset olen avannut aamulla ensimmäisenä ja niiltä sivuilta olen saanut aiheen kolmeen kirjaani, kertoo tämänvuotisen paikallislehtien maakunta-Antin saanut viinijärveläiskirjailija Marja-Leena Tiainen.

Nuo kolme mainittua teosta eivät ole jääneet ainoiksi. Hän on yksi maan tuotteliaimpia nuortenkirjailijoita.

Ensimmäinen teos ilmestyi vuonna 1987. Varhaisnuorille suunnattu kirja oli nimeltään Pullopoika. Siitä alkoi sarja, joka sisältää 31 teosta. Kirjoista 27 on suunnattu nuorille tai lapsille, neljä kirjaa Tiainen on kirjoittanut aikuisille.

Kirjojen aiheet käsittelevät elämänkirjoa laaja-alaisesti: ihmissuhteet, ihastumiset, urheilu, perhekriisit ja kuolemakin kohtaavat teosten sivuilla lukijansa.

Marja-Leena Tiaisen teksteissä on puututtu vaikeisiinkin asioihin, kuten esimerkiksi rasismiin ja pakolaisuuteen.

Tunnustusta aiemminkin

Marja-Leena Tiaisen kirjatuotantoa ei ole mitattu pelkällä lukumäärällä. Hänen tekstinsä ovat saaneet merkittävää tunnustusta oman alueen ulkopuolellakin.

Viimeksi hän sai Savonia-kirjallisuuspalkinnon nuorten kirjasta Alex ja pelon aika. Äskettäin hänelle myönnettiin myös valtion viisivuotinen kirjailija-apuraha.

Aiempia tunnustuksia ovat olleet mm. Pertsa ja Kilu –palkinto (2002) sekä Topelius-palkinto (1999).

Marja-Leena sanoo nuorille kirjoittamisen olevan taitolaji, joka vaatii heittäytymistä ja uskoa omiin kykyihin.

Ennen kaikkea tekijällä pitää olla luottamus siihen, että on olemassa vielä nuoria, jotka lukevat suomalaista kaunokirjallisuutta.

Pohjois-Karjalan paikallislehtikerhon Liperissä keskiviikkona jakama maakunta-Antti oli järjestyksessä kahdeskymmeneskahdeksas.

Vastaa