Räjähdysmäinen kasvu ja nuorennusleikkaus

Oleellinen osa SPR:n Ylämyllyn osaston toimintaa on yhteistyö Ylämyllyn koulun kanssa. Pinja Aaltola ja Joona Lahtinen harjoittelevat siteen sitomista ensiapukouluttaja Tarja Siitosen opastuksella.

Suorastaan räjähdysmäinen jäsenmäärän kasvu johtuu SPR:n Ylämyllyn osaston ennakkoluulottomasta yhteistyöstä Ylämyllyn koulun kanssa.

– Olemme olleet yhden luokan kummeja ensimmäisestä luokasta kuudenteen luokkaan saakka. Tänä syksynä päätimme ryhtyä koko koulun kummiksi, jonka tiimoilta lähetimme kaikkien oppilaiden kotiin kirjeen, jossa tarjottiin mahdollisuutta liittyä osastoon. Porkkanana oli, että ensimmäisenä vuotena ei tarvitse maksaa jäsenmaksua, varapuheenjohtaja Eero Flink kertoo.

Tempaus on kiinnittänyt huomiota SPR:n piireissä kautta maan. Ylämyllyn aktiiveilta onkin kyselty, kuinka temppu tehtiin.

Tempaus teki melkoisen nuorennusleikkauksen osaston väkeen. Aiemmin kirjoilla oli 77 jäsentä, joista valtaosa kypsään ikään ehtineitä.

Flinkin iloksi myös koululaisten vanhempia liittyi runsaasti mukaan. Toiveissa on, että myös aktiivijoukkoon saataisiin uusia kasvoja.

– Olisin tosi otettu, jos vanhempia tulisi mukaan pikkuprojekteihimme. Ne eivät vaadi hirveästi aikaa ja vaivaa.

Oikeasti hyödyllistä yhteistyötä

Ylämyllyn osasto on ottanut kummitoiminnan tosissaan. Flink kehuu koulua hyväksi yhteistyökumppaniksi.

Osaston toiminta koululla on lähinnä ensiaputaitojen opettamista. Koulutus tulee monipuolisemmaksi sitä mukaa, kun lapset siirtyvät luokka-asteilla ylemmäksi.

Keväällä osasto järjesti ensimmäistä kertaa kuudesluokkalaisille tarkoitetun valistuskurssin päihteiden ja huumausaineiden vaaroista.

Idea valistustyöhön lähti aivan lähinurkilta.

– Kuulimme, että joku oli tarjonnut lapsille huumausaineita huoltoasemalla, Flink kertoo.

Jos jäsenmäärä ei putoa romahdusmaisesti ilmaisen vuoden jälkeen, on osaston rahatilanteeseen odotettavissa melkoista parannusta. Jäsenmaksut tulevat tarpeeseen.

– Tämmöinen toiminta ei tuota, mutta menoja kyllä löytyy. Joudumme esimerkiksi palkkaamaan joihinkin toimintoihin ulkopuolisia, koska osastomme vapaaehtoisille ei riitä aika kaikkeen.

Ystävänkammaria ei enää perusteta menetetyn tilalle. Flinkin mukaan vuokrataso Ylämyllyn taajamassa on niin korkea, ettei osaston kannata jatkaa kammaritoimintaa.

Tilalle on otettu seniorikerhojen vetäminen Jyrin hoivakodissa.

Vastaa