Lopputulos helpotti kaikkia

Sairaanhoitajat Annukka Huovinen ja Leena Hyvärinen kulkivat hyvillä mielin kuntayhtymän vuodeosasto neljän käytävällä Rääkkylässä, koska Tehy ja työnantaja tekivät sopimuksen, joka auttaa ammattilaisia ylöspäin palkkakuopasta.

Ennen sopua tehdyistä mielipidetiedusteluista selvisi, että Tehyn työtaistelulle ja suunnitelluille joukkoirtisanoutumisille olisi löytynyt kansalaisten vankka tuki. Kaikki tuntuvat kuitenkin olevan iloisia sopimukseen, joka lopetti puheet orastaneista työtaistelutoimista.

– Minulla on hyvä mieli ratkaisun suhteen, vaikka tilanne ei olisi juurikaan koskettanut alkuvaiheessa meitä täällä Liperissä. Lopputulos on ihan hyvä kannaltamme, Reija Martikainen arvioi.

Huolta oli tulevaisuudesta

Keski-Karjalan terveyskeskuskuntayhtymän sairaanhoitaja Annukka Huovinen on iloinen terveydenhoitoalan ammattijärjestön jäsenien saamasta tuesta.

– Potilaat ovat suhtautuneet meihin positiivisesti ennen ratkaisua ja sen jälkeen. Julkisuudessa on puhuttu, että tehyläiset saisivat noin 2 400 euroa kuukaudessa. Meidän peruspalkka on kuitenkin keskimäärin reilut 1 700 euroa, Huovinen muistuttaa vuodeosasto neljän tiloissa Rääkkylässä.

– Oli sitä tietyllä tavalla huolissaan ennen kuin homma ratkesi. Olen iloinen sopimuksesta.

Liperiläiset ja rääkkyläläiset tehyläiset tuntuvat olevan tyytyväisiä ansiotason nousuun. Hoitajien merkitys tuli hyvin esiin, kun mahdollisiin joukkoirtisanoutumisiin liittyviä pelkoja käsiteltiin mediassa.

Toisaalta tehyläiset joutuivat monen kirjoituksissa ja puheissa tulilinjalla.

– Aika paljon julkisuudessa esitettiin meitä kohtaan sellaista loanheittoa, joka yllätti minut täysin, eräs tehyläinen huomauttaa ja lisää, että kaikki on kuitenkin nyt kunnossa työntekoa varten.

Potilasmaksujen epäillään kohoavan

Sofia Lingren oli hieman yllättynyt, mutta ennen kaikkea helpottunut, kun sovittelulautakunta löysi molemmille sopivan vaihtoehdon neuvottelujen viime metreillä.

– Sitä ajatteli lapsi- ja syöpäpotilaita, heidän tilannettaan. Seurasin tilanteen kehittymistä tarkkaan. En olisi ihmetellyt jotain muuta lopputulostakaan, kun Suomi on monella tapaa sekaisin, Sofia Lingren ihmettelee.

Sofia Lingren ja Sylvi Mononen epäilivät potilassiirtojen ja muiden työnantajan suorittamien varotoimien näkyvän asiakkaiden saamissa laskuissa tulevaisuudessa. Molemmat tuumivat kuitenkin, että sovun syntyminen oli tärkeintä.

Keski-Karjalan terveyskeskuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Jukka Kankkunen arvioi sopimuksella olevan hintansa työnantajan näkökulmasta, mutta ei halunnut tällä ajatuksella yhtään väheksyä tehyläisten ammattitaitoa tai tärkeyttä.

– Jokainen on varmasti palkkansa ansainnut. Se oli helpotus, että tilanne ratkesi näin, Kankkunen myöntää.

Vastaa