Yrittäjien nokkamies haluaisi jo vapaalle

Liperiläisyrittäjien järjestäytymisaste on lähes 50 prosenttia. Yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Tuhkanen pitää jäsenyyden tuomia etuja merkittävinä. Esimerkiksi maksuton lainopillinen palvelu voi säästää ongelmatapauksissa tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien menetyksiltä.

Liperissä kohdistuu mielenkiinto myös yhdistyksen puheenjohtajavalintaan.

Ylämyllyläisen, valtakunnallisesti toimivan, MM-mittauksen toimitusjohtaja Pekka Tuhkanen on luotsannut yrittäjäyhdistystä tavallista pitemmän rupeaman: kuusi vuotta. Hallituksen jäsenenä hän on ollut peräti 13 vuotta. Lisäksi hän on kuulunut vuosia aluejärjestön hallitukseen ja työvaliokuntaan.

Jäsenistö ei ole hyväksynyt Tuhkasen pyristelyä puheenjohtajan paikalta, ja kieltäytymisyritykset on valintakokouksissa torpattu nopeasti.

– Nyt on kyllä uuden miehen aika tarttua ruoriin. Yhdistyksen asiat ovat hyvällä mallilla, ja haasteita on tiedossa vain sopivasti. Yhtenä tavoitteena on järjestäytymisasteen nostaminen nykyisestä 48 prosentista yli 50 prosentin.

Pekka Tuhkanen haluaa keskittyä omaan yritykseensä, jolla silläkin on muutaman vuoden etsikkoaikansa: joko sukupolven tai omistajan vaihdos. MM-mittaus työllistää tällä hetkellä 12 henkilöä.

Tavoitteet toteutuneet

Liperissä on yksi maakunnan suurimmista yrittäjäyhdistyksistä. Jäseniä on tällä hetkellä 167.

Pekka Tuhkanen sanoo, että puheenjohtajan pestin aloittaessaan hänellä oli kaksi tavoitetta:

– Ensiksi halusin luoda kunnan väen kanssa sellaiset suhteet, että voimme kulkea hyvillä mielin samalla puolella katua, tavata luottamus- ja virkamiehiä ja keskustella reilusti asioista. Puhua myös ongelmista, jotka tavalla tai toisella puristavat.

– Toisena tavoitteena oli nostaa yhdistyksen talous siihen tilaan, että pystymme tarvittaessa järjestämään muutakin kuin kahvit kevätkokouksessa.

– Molemmat tavoitteet ovat mielestäni toteutuneet.

Pekka Tuhkanen sanoo luottamustehtävän tuoneen paljon uusia ystäviä ja tuttavia. Ympärillä on ollut aktiivisia hallituksen jäseniä tukena.

Yrittäjätkin ikääntyvät

Itsekin kuudenkympin rajapyykin ohittaneena Tuhkanen kantaa huolta yrittäjien ikääntymisestä ja yritysten jatkuvuuden turvaamisesta.

– Siinä on haastetta kaikille tahoille, ja ongelmaan tulisi paneutua syvällisesti. Asiaa ei saa eikä voi ohittaa olankohautuksilla. Kyse ei ole jonkin yksittäisen yrityksen tulevaisuudesta, vaan joka taholle vaikuttavasta muutoksesta.

Kokonaisuutena Pekka Tuhkanen näkee liperiläisten yritysten tilanteen varsin hyvänä. Uuden venttiilitehtaan (VexVe Oy) tulo Välikankaan teollisuusalueelle on merkittävä piristysruiske.

– Siinä ratkaisussa oli Lipertekin Kari Nousiaisella vahvasti sormet pelissä, Tuhkanen kiittelee.

– VexVen sijoittuminen Mantsinen Groupin ”kylkeen” on positiivinen asia, joka tuo toivottavasti lisää samantyyppisiä yrityksiä.

Yhtä lailla plussana hän pitää tämän kuun lopulla uusissa tiloissa avaavan Karelian Lihajalosteen nousua tuhkasta ja jatkoa paikkakunnalla.

Pilviäkin taivaalla

Vastapainona on nähtävissä tietyillä aloilla tilauskirjojen ohentumista.
Lieviä taantuman merkkejä on mm. puu- ja sahateollisuudessa.

– Onneksi liperiläiset alan yritykset ovat pitkälle erikoistuneita, ja työllisyystilanne lienee hyvä.

Yritysten voimavara on jatkossakin erikoistuminen. Lisäksi tarvitaan nuoria yrittäjiä, joilla on tuoreita toteuttamiskelpoisia ideoita. Heitä pitää kannustaa kaikin tavoin.
Liperin kunnan Tuhkanen haastaa tonttitalkoisiin.

– Eivät uudet yritykset ensisijaisesti odota valmiita tiloja. Heille on tarjottava sopivaa maapohjaa rakentamiseen, kunnossa olevat tiet ja kunnallistekniikka. Yhteiskunnan tukea tarvitaan vasta, kun kone- ja laiteinvestoinnit ovat ajankohtaisia.

Vahvempaa johtajuutta

Liperin ratkaisuja läheltä seuranneena Pekka Tuhkanen toivoo vahvempaa johtajuutta kuntaan.

– Tässä on eletty mullistusten aikaa: lukio lopetettiin ja kuntaliitosta pohdittiin Outokummun suuntaan. Keskeisiä henkilöitä on lähtenyt muuanne.

– Minusta Liperissä rönsyillään liikaa ja tehdään toistuvasti lyhytnäköisiä päätöksiä. Tarvittaisiin selkeitä päämääriä ja johdon tiukkaa sitoutumista tavoitteiden toteuttamiseen.

Tuhkasen mielestä esimerkiksi Välikankaan teollisuusalueen kehittäminen vaatisi ehdottomasti eritasoliittymän Ylämyllylle. Puretun aseman seutu tarjoaa sinällään aivan uusia mahdollisuuksia.

– Asuinviihtyvyys on avainsanoja yritysten sijoittumisessa. Tonttitarjonnan on oltava riittävän monipuolista. Liperissä on runsaasti vesistöjä ja meiltä pitäisi löytyä enemmän rannoilta ympärivuotiseen asumiseen soveltuvaa rakennusmaata. Peruspalvelujen, mm. päivähoidon, pitää olla kunnossa, Tuhkanen muistuttaa.

Vastaa