Rääkkylän Virsussa ei eletä säästöliekillä

Virsussa asuva Iida Pakarinen lukee aamuisin muun muassa Kotiseutu-uutisia. Hänen mielessään on uutinen Kihauksen lopettamisesta.

Pakarinen on asunut koko elämänsä saaristopitäjässä.
Hän ei nykyisin juuri ulkoile, mutta nauttii siitä, että ulko-oven luota näkyy koulukeskus. Virsun asukkaat voivat nähdä ikkunoistaan kirjaston tai kaupan edustan.

– Hyvä, että täältä näkee ympärillä olevaa elämää, Pakarinen miettii.
Iida jaksaa myös iloita, kun näkee silmälasien kanssa lukea lehtiä.
– Kihauksen loppumisesta olen nyt lukenut. Ei sen lopettaminen minua niin haittaa, sillä en ollut siellä koskaan käynytkään, Iida toteaa.

Elämä on muuttunut rajusti vuosien varrella Rääkkylässä. Pakarinen muistaa ajan, jolloin lehmiä oli vähän joka talossa. Hyvä ruoka on tänä päivänä se asia, joka lämmittää kenties eniten hänen mieltään arjessa.
– Ruoka-ajat ovat päivän kohokohta, Iida arvioi.

Oma vessa ja suihku tärkeitä asukkaille

Palvelukoti Virsun toimintaa pyörittää Erihaus Oy, Hoivapalvelut. Yrityksen toimitusjohtaja Erkki Ihalainen on halunnut panostettavan elämisen laatuun palvelukodissa.

– Jokaisella asukkaalla on huoneessaan oma vessa ja suihku. Täältä löytyy turvavalaistus, jonka turvin saadaan valoa, vaikka sähköt katkeaisivat, Erkki kertoo.
– Ulkona on valvontakamerat, jotka takaavat rauhan säilymisen. Tämä on turvallinen kivi- ja betonirakennus, jossa on automaattinen sammutusjärjestelmä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajana vuosina 1985-1996 toiminut Ihalainen pitää erinomaisen tärkeänä, että ruoka tehdään omassa keittiössä asukkaille.
– Haluamme, että ruoka on laadukasta.
Erkki Ihalainen laskee, että Virsun palkkalistoilla on nyt kuusi työntekijää. Hän haluaa olla tuottamassa ikäihmisille palveluita, jotka takaavat mahdollisuudet hyvään elämään.
Asumispalveluita tarvitsevien kuntalaisten etu on toisinaan vaakalaudalla. Kunnilla on usein halu löytää halvin ratkaisu.
– Se on huutokauppaa, Ihalainen ironisoi vaikeaa tilannetta.

Eniten asukkaat kaipaavat jutustelua

Virsun vastaava hoitaja on Riitta Hirvonen. Rasivaarassa asuva Kirsi Malinen puolestaan työskentelee palvelukodissa oppisopimuksella. Hänen mielestään kuukaudessa Virsun asukkaat ovat päässeet hyvään alkuun.
– Minusta on hyvä, että Virsu on keskeisellä paikalla. Voin esimerkiksi apteekissa käydessäni ottaa mukaan jonkun asukkaankin, jos on hyvä sää, Kirsi miettii.

– Meillä on iltapäivällä piirakan paistoa, johon asukkaat voivat osallistua. Me hoitajat luemme asukkaiden kanssa usein lehtiä ja eniten se on sitä jutustelua. Sitä ihmiset kaipaavat eniten.
Palvelukoti Virsu, jossa on 13 hoitopaikkaa ja toistaiseksi seitsemän asukasta, on vasta ensimmäinen vaihe Erihaus Oy:n suunnitelmissa. Rääkkylässä tarvitaan yhä enemmän asumispalveluja tulevaisuudessa.

– Toisesta vaiheesta en kerro vielä. Sen aika on sitten, kun toiminta saadaan vakiintumaan täällä, toimitusjohtaja Ihalainen toteaa.

Vastaa