Digi, digi!

Joillekin digiaika tietää kapulasulkeisia: yhdellä kapulalla vaihtuu kanava, toisella säätyy ääni, kolmannella…

Saimme toimitukseen yhteydenottoja, joissa kerrottiin etupäässä tv-kuvassa ilmenneistä häiriöistä, mutta annettiin myös positiivista palautetta digiverkosta.

Kanavat kateissa ja kuva sekaisin

Komperolainen Hilja Kainulainen soitti toimitukseen ja kertoi, että vastaanottimesta katosivat kanavat lukuunottamatta Ylen ykköstä ja kakkosta.
– Tyttärenpoika asensi laitteet. Torstaina kaikki kanavat näkyivät vielä hyvin, mutta kolmosen kuva muuttui perjantaina sekavaksi ja juoksevaksi. Nyt ruutuun tulee vain teksti kanavaluettelo on tyhjä. Kainulainen pitää digilähetyksiin siirtymistä turhan hankalana etenkin vanhoille ihmisille.

Toini Ilvosella oli Rääkkylän suunnalta samantapaista asiaa. Ilvosen televisiossa vain Yle 1 näyttää selvää kuvaa, muilta kanavilta tulee lumisadetta.
– Kyllä tämä digiaika kovasti pettymys oli. Urheilukilpailutkin piti kuunnella sunnuntaina radiosta, Ilvonen harmittelee. Ilvoselle riittäisi, jos televisiosta saisi näkymään Ylen kanavat ja MTV 3:n. Muiden kanavien ohjelmatarjonnasta hän ei ole kiinnostunut.

Viinijärvellä puolestaan ovat olleet kateissa Ylen lähetykset useammasta taloudesta.
– Muut kanavat näkyvät, mutta Ylen lähetykset ovat pelkkää vipinää, räminää ja punaista viivaa. Sama tilanne on naapurissa. Tämä alkoi pahimmoilleen keihäskisan aikaan, viimeinen kierros jäi näkemättä, puhelimeen tarttunut viinijärveläisrouva kertoi.
Paikalla käytettiin huoltomiestä, mutta maanantai-aamuun mennessä vika ei ollut selvillä.

Ei mitään digiä

Puromäkeläinen Terttu Räsänen ilmoitti irtisanoneensa televisiolupansa viime keskiviikkona.
– Se oli harkittu teko. En vanno, etten koskaan osta telkkaria, mutta en ainakaan pitkään aikaan! Televisioton elämä vapauttaa jostain ja sitä huomaa että radiossakin on hyviä ja mielekkäitä ohjelmia.
Räsänen kertoi seuranneensa televisiosta etupäässä luonto-ohjelmia ja muita dokumentteja, mutta tulevansa mainiosti toimeen ilman niitäkin. Hyvä väritelevisio on nyt toimettomana.

Digille pelkkää plussaa

Timo Ratilainen on ollut digiinsä täysin tyytyväinen.
– Kuvan laatu parani kerralla kuntoon ja kanavatarjonta on ok. Ratilaisella on myös laajakaistayhteys, jota hän kehuu hyväksi ja nopeaksi, mutta yhteyksien hinnoittelu kismittää.

– Kaupunkilainen saa esimerkiksi Joensuussa laajakaistan 1 megabitin nopeudella hintaan 23,90 kun minä maksan täällä korvessa 38 euroa. Ymmärrän, että kaupungissa on kova kilpailu yhteyksien myynnistä, mutta sen kilpailun maksajat löytyvätkin täältä maaseudulta, Ratilainen kovenee.

Ohjelma tekniikkaa tärkeämpi

Kahdeksankymppinen television pienkuluttaja Tohtorintieltä, Meeri Matilainen, sanoo, että hänelle olisi kelvannut vanhempikin tekniikka, kunhan ohjelmat vain olisivat katsottavia.

– Nyt kuvan palaset hyppivät kuin pirut ilmassa.
– Nykyinen ohjelmatarjonta ei ole minun makuuni. Jumalanpalveluksia saisi olla joka sunnuntai, välillä niitä pitää seurata radiosta.

Vastaa