Avainsijalla asiakkaan kuunteleminen

Terveyssuunnittelija Jaana Huohvanainen kuunteli tarkasti rääkkyläläisen Toivo Koposen esittämiä kysymyksiä terveyden edistämishankkeen tiedotustilaisuudessa.

Hirvonen kutsui kaikki 68-vuotiaat rääkkyläläiset terveystapaamisiin, joissa käytiin läpi asiakkaan ajatuksia omasta tilanteestaan tunnin ajan. Ennen tapaamista vuonna 1939 syntyneiltä otettiin pieni verenkuva ja mitattiin sekä verensokeri- että kolesterolitilanne.

– Mietin miksi verensokeritutkimus ei ole yleistynyt. Sen edessä pitää napakoitua, Tuula toivoo.
Keski-Karjalan terveyskeskuskuntayhtymän hankkeen puitteissa 68-vuotiaiden tapaamisia on tähän mennessä tehty Rääkkylän lisäksi Kesälahdella ja Kiteellä. Viesti liian usein sahaavista verensokeriarvoista on ongelma, jonka laajuuteen ei ole kenties täysin varauduttu Suomessa.

Oikeita valintoja
voi tehdä joka päivä

Vuonna 2010 arvioidaan diabeteksen hoidon vievän vähintään 22 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskustannuksista Suomessa. Ennen kaikkea elämän laatua verottavan sairauden leviämiseen olisi mahdollista puuttua esimerkiksi terveydenhoitajien tarjoamalla aikuispuolen neuvontaa.

– Terveydenhoitajien peruspalkka on yli 1 800 euroa. Suhde ei ole ainakaan minun mielestä kunnossa, Hirvonen toteaa.
Yhden ihmisen aikuistyypin diabeteksen hoitoon on pahimmillaan käytettävä huomattavasti enemmän euroja kuin terveydenhoitajan palkan maksuun. Vertailu on sikäli paikallaan, että aikuistyypin diabetekseen on mahdollista puuttua ajoissa.

– Olemme välikäsiä ja päätös on asiakkaalla itsellään. Se on ratkaisevaa mitä valintoja tehdään jääkaapilla tai lenkkipolun varrella, terveydenhoitaja muistuttaa.

Kipeän lonkan sijaan
kuvattiin päätä

Terveystapaamisissa asiakkaille haluttiin antaa aikaa omalle pohdinnalle. Näin päästiin jopa tavallista nopeammin kiinni ongelmien ytimeen. Painonhallinnan, unettomuuden tai tupakoinnin aiheuttamien haittojen korjaamiseksi tarvittavien muutosten toteutus sujuu parhaiten, kun asiakas herää omaan tilanteeseensa.

Hankkeen toteuttajan Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen terveyssuunnittelija Jaana Huohvanainen tietää, että asiakkaan ajatukset jäävät toisinaan liian vähälle huomiolle.

– Olen tehnyt sairaanhoitajan uraa ja havainnut, että potilaita olisi kuunneltava enemmän. Yksi esimerkki voisi olla se, että appiukkoni valitti lonkkaa ja keskussairaalassa kuvattiin hänen päätä, Jaana kertoo.

68-vuotiaille suunnattujen terveystapaamisten joukossa oli myös paljon hyvää.
– Tapasin muutaman rääkkyläläisen, joita en ollut aiemmin tavannut. Heidän terveydentilansa oli todella hyvä. Sitä toivoisin heille jatkossakin, Tuula Hirvonen lisää.
Vapaaehtoiseen terveystapaamiseen osallistui 17 rääkkyläläistä. Kutsuja lähti liikkeelle 37. ssa aiotaan seuraavaksi siirtyä 30-vuotiaisiin.

Vastaa