Investoinnit pitävät perunateatterissa mukana

Kansanedustaja Lauri Kähkönen (vasemmalla) paljasti Juhani Hirvoselle, että vasta eilissäpäivänä tuli syötyä tilan perunaa.

– Perunaan ei kyllästy, ainakaan mie en kyllästy, Kähkönen totesi tutustuttuaan maakunnan suurimpiin kuuluvan perunantuottajan, Hirvosen Perunan uudistuneisiin tiloihin.

Pohjois-Karjalan yrittäjät ja Liperin yrittäjät järjestivät seitsemättä kertaa kansaedustajavierailun Liperissä toimiviin yrityksiin torstaina. Kansanedustaja Kähkönen tutustui perunatilan lisäksi Mantsisen konepajaan ja Jyrin hoivakotiin.

Arkadianmäelle jäi vietäväksi mm. yritysten sukupolvenvaihdoksiin ja yksityisten hoivakotien arvonlisäverotukseen liittyviä asioita.

Hirvosen Perunaan tutustui Kähkösen ja yrittäjien mukana suuri joukko perunantuottajan yhteistyökumppaneita. Iltapäivällä ovet olivat auki kaikille paikallisesta perunasta kiinnostuneille.

Yrittäjä Juhani Hirvonen tunnetaan tarkan markan miehenä, joka on kehittänyt tilaa harkiten.

Kilpailu on kiristynyt, joten viime vuosina investointeja on tehty isommalla kädellä. Varasto kylmiöineen, pakkaamoineen, laitteineen ja pesulinjoineen on uudistettu viimeisen kahden vuoden aikana.

Myös perunan viljely- ja käsittelykoneet pellolla ovat viimeistä huutoa.

– Vielä tehdään viimeisiä viilauksia, kertoi Hirvonen, joka on kehittänyt perunastaan tunnetun tuotemerkin 33 vuoden aikana.

Peltoala on noin 80 hehtaaria ja perunan viljelyala noin 40 hehtaaria. Nykyisellään pakkauslinjan läpi kulkee 1-1,5 miljoonaa kiloa perunaa vuodessa.

Tuotteiden pakkaus ja ainakin toistaiseksi myös jakelu tapahtuu yrityksen omin voimin. Yritys työllistää Tarja-vaimon ja Ville-pojan lisäksi kaksi ulkopuolista työntekijää. Sukupolvenvaihdos on jo käynnissä, 23-vuotiaasta Villestä tulee piakkoin uusi isäntä.

Pari vuotta sitten peruna sai kunniamaininnan Suomen paras raaka-aine -kilpailussa.

Vaikka aihetta olisi vaikkapa pieneen pullisteluun, on isäntäväen nöyrä asenne säilynyt.
– Kivahan tuo on, että meitä pikkuyrityksiäkin muistetaan, Juhani Hirvonen totesi Kähkösen vierailusta.

Kuluttajaluottamus tärkeintä

Lauri Kähkönen totesi, että Hirvoset tuottavat pohjoiskarjalaisten lähiruokaa, ja hallitusohjelmassa halutaan kannustaa nimenomaan luomu- ja lähiruokatuotantoon.

Mutta:

– Kuluttajaluottamus on tärkeintä, ilman sitä tuotteella ei ole tulevaisuutta, maa- ja metsätalousvaliokunnassa koko kansanedustajuutensa ajan istunut Kähkönen sanoi.

Kuluttajaluottamus on ollut varsin vankka, jos Hirvosilta kysytään. Pohjois-Karjalan osuuskaupan myymälöiden kautta perunat ovat päässeet ruokapöytiin koko maakunnassa 90-luvun vaihteesta saakka. Hirvonen toimittaa vuosittain noin 750.000 kiloa perunaa osuuskaupalle.

– Juhani osaa tehdä kauppaa sivistyneesti, kauppaneuvos Eino Tenhunen paljasti pitkäikäisen yhteistyön salaisuuden.

Perunarutto peikkona tänä kesänä

Tilalla on nostettu varhaislajikkeita parin viikon ajan. Juhani Hirvonen arvelee, että sato jää kohtuulliseksi, noin miljoonan kilon tietämille sateisen kevään vuoksi.

Tämän vuoden satonäkymiä on ollut koko ajan rumentamassa peikko nimeltä perunarutto. Se kun tykkää sateesta.

– Koko ajan on pitänyt seurata tilanteen kehittymistä, mutta näillä näkymin satoon ei tule vähennystä ruton vuoksi.

Vastaa