Venttiilitehdas työvoiman perässä Liperiin

Pirkanmaan työvoimapulan vuoksi Vexve aloittaa venttiilinvalmistuksen Liperissä toukokuussa 2008. Yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Jarmo Nieminen uskoo ammatti-ihmisiä löytyvän Joensuun seudulta.

Pallo-, linjasäätö- ja läppäventtiilejä mm. kaukolämpöputkistoihin valmistava Vexve Oy aikoo rakentaa tehtaan Liperin Välikankaalle.

Tehdas tulee työllistämään noin 20 metallialan ammattilaista CNC-koneistajista robotti- ja kokoonpanohitsaajiin. Pinta-alaltaan 2 500 neliön tehdas valmistuu ensi toukokuussa. Investoinnin kokonaiskustannukseksi arvioidaan 5,5 miljoonaa euroa.

Voimakkaassa kasvussa olevalla yrityksellä on 105 työntekijää Vammalassa. Viime vuonna yrityksen myynti kasvoi 30 prosenttia ja liikevaihto lähenteli 30 miljoonaa euroa. Tuotteista 85 prosenttia menee ulkomaille, noin 30 maahan.

Yrityksen koko osakekannan omistavan toimitusjohtajan Jarmo Niemisen mukaan venttiilien kysyntä on kovinta Venäjällä ja muissa Itä-Euroopan maissa. Muutama vuotta sitten Vammalassa tehdyt investoinnit ja lisätyövoiman palkkaaminen eivät kasvattaneet tuotantokapasiteettia riittävästi.

– Markkinat vetävät hurjasti. Olemme menneet kapasiteetin ylärajoilla, emmekä ole voineet täyttää kaikkien asiakkaiden tarpeita ja toiveita, hän kertoo.

Lisäinvestoinnit pääpaikalla eivät olleet mielekkäitä, koska Pirkanmaalla on alhainen työttömyys. Tekijämiehiä ja -naisia ei löydy, kun työttömyysaste huitelee vain viidessä.
Yrityksen piti tehdä ratkaisuja pikaisesti.

– Muistin erään lehtijutun, jossa Veli Mantsinen (yksi Mantsinen Groupin perustajista) sanoi, että Joensuun seudulla riittää osaavaa ja sitoutuvaa työvoimaa. Siispä laitoin Googleen hakusanaksi Joensuu, ja sitä kautta pääsin Josekin sivuille, Nieminen kertaa kevään tapahtumia.

Josekin yritysneuvonnan johtajan Pekka Nuutisen opastuksella Nieminen tutustui ensiksi Perloksen tiloihin, mutta totesi niiden olevan sopimattomat heidän tarpeisiinsa.

Uudelle tehtaalle löytyi sopiva tontti Liperin Välikankaalta Lipertekin toimitusjohtajan Kari Nousiaisen myötävaikutuksella.

– Nyt olemme Mantsisen kanssa naapuruksia, Nieminen naurahtaa.

Harvemmassa kunnassa lienee naapureina kaksi yritystä, joista molemmat on palkittu valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Vexve pokkasi palkinnon vuonna 2004 ja Mantsinen 2005.

Työvoimaa kyllä löytyy

Pekka Nuutisen mukaan Vexven kaltaisia yrityksiä kaivataan Joensuun seudulla. Syksyn aikana Perloksen tehtailta ”vapautuu” 1 200 työntekijää markkinoille.

Vexve aloitti työntekijöiden rekrytoinnin eilen. Vammalasta ei tule siirtymään ketään Pohjois-Karjalaan, työntekijät haalitaan Joensuun seudulta.

– Olemme kartoittaneet Joensuun seudun työvoimatilanteen ja tutustuneet aikuiskoulutuskeskukseen. Toistaiseksi tilanne näyttää positiiviselta, Nieminen toteaa työvoiman saatavuudesta.

– Jos henkilöllä on peruskoulutus metallialalta, niin 1,5-2 kuukauden koulutuksella hänestä saa meille sopivan työntekijän.

Niemisen mukaan suomalaiset metalli- ja konepajat pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa pitkälle automatisoitujen tehtaiden ansiosta. Niin sanottu käsityön osuus jää tuotannossa vähemmälle, kun robotit hoitavat mm. hitsaukset.

– Ajattelimme totta kai myös sitä, että menemme ulkomaille halvemman työvoiman perässä. Emme nähneet sitä kuitenkaan varteenotettavana vaihtoehtona.

– Meillä tämä on ainutlaatuinen tilanne, koska tämä on ensimmäinen askel muualle Suomeen. Olemme aina ajatelleet, että laajennamme vain Vammalassa.

– Pieni porkkana olivat myös investointiavustukset. Toivottavasti Pohjois-Karjalan TE-keskus lähtisi mukaan, Nieminen sanoo.

Pienet venttiilit tehdään Liperissä

Liperin tehtaalla keskitytään ”pienempiin venttiileihin”, tuotantokapasiteetiksi arvioidaan 150 000 venttiiliä vuodessa.

Vexve uskoo kasvun jatkuvan. Välikankaan runsaan kolmen hehtaarin tontilla riittää tilaa mahdollisille laajennuksille. Jotakin kertoo se, että työntekijöiden sosiaalitilat on mitoitettu 40-50 hengelle.

Vexven juuret yltävät vuoteen 1960, jolloin Jarmo Niemisen isä perusti putkiliikkeen. Yrityksen ensimmäinen oma tuote tuli markkinoille 80-luvulla. Menestykseksi osoittautunut venttiilituotanto aloitettiin 90-luvulla.

– Maailmalla on 4-5 toimijaa tällä alalla. Meidän vahvuuksiamme on hyvä laatu, nopeat toimitukset ja pitkäaikaiset yhteistyökumppanit. Lisäksi yritys on yksityisessä omistuksessa, joten voimme reagoida tilanteisiin kilpailijoita nopeammin, Nieminen kertoo.

Vastaa