Kesäpossut vaarassa

Kesäpossun elämää parhaimmillaan on syödä hyvin isäntä Antti Laanisen vielä rapsutellessa harjalla kutiavaa selkänahkaa.

Nyt ovat possut kuitenkin turvassa. Jykevän aitauksen lisäksi possujen selustaa suojaa myös verkko. Tosin possut ovat turvassa vain toistaiseksi, loppu lähenee lokakuussa. Teurastuksen jälkeen liperiläiset emännät valmistavat possuista perinneruokia. Possujen vaiheet melkein alusta ihan loppuun ikuistetaan Esko Pajarisen toimesta DVD:lle.

Vielä toistaiseksi possut nauttivat kesästä Salokylällä Maija ja Antti Laanisen hoivissa. Aitauksessa on tilaa ja olkia nykyajan possun näkökulmasta ruhtinaallisesti. Possut tulivat Laanisten hoiviin kesäkuun alussa vain 20-kiloisina ja sen jälkeen kasvu on ollut nopeaa.

Peruna on parasta

Kesäpossuille maistuu melkein mikä vaan, mutta erityisen hyvin peruna.
– Perunan seassa annamme leipää, jauhoa ja vähän ostorehua kivennäisten saannin takia, Antti Laaninen kertoo.

Possujen säännölliset ruoka-ajat ovat kolme kertaa päivässä, mutta Laanisten lapsenlapset antavat possuille kasteheinää useamminkin. Muutenkaan possujen ei ole tarvinnut viettää aikaansa yksikseen:

– Aika paljon täällä on käynyt yleisöä. Nykyajan sikaloihin kun ei mielellään oteta vieraita, joten possuja ei yleensä noin vain pääse katsomaan, sanoo Maija Laaninen.
Susiuhan väistyttyä toivokaamme possujen ensimmäisen ja viimeisen kesän sujuvan leppoisasti.
Mitenkäs se Mamba-yhtyeen renkutus nyt menikään? Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä…

Vastaa