Riparilla etsitään omaa tietä ja uusia kavereita

Riparilla opiskellaan paljon ryhmissä.

– Aivan viime vuosilta ei ole tilastoja, mutta arvioisin, että ainakin 85-90 prosenttia liperiläisistä nuorista käy rippikoulun, arvioi nuorisopastori Tiina Pääkkönen rippileirillä Kuoringan leirikeskuksessa. Riparin voi käydä myös päiväkouluna, mutta leiri on säilyttänyt suosionsa.
– Riparilla nuoria kiinnostavat kavereiden lisäksi myös uskon asiat. Riparilla pohditaan omia arvoja ja elämän vaikeita kysymyksiä, kertoo Pääkkönen. Nuoria kiinnostavat vuodesta toiseen monenlaiset kysymykset esimerkiksi pahuuden ja kärsimyksen ongelmasta, Jumalan olemassaolosta sekä ihmissuhteista ja seurustelusta.

– Usko on monissa meissä suomalaisissa hiljaisena. Riparille voi tulla etsijänä. Tällä saa käyttää aivojaan ja kysyä vaikeitakin kysymyksiä, Tiina Pääkkönen sanoo.
Kirkon näkökulmasta rippikoulu on lähetyskäskyn toteuttamista.

– Lähetyskäskyssä sanotaan, että kastakaa ja opettakaa. Rippikoulu on opettamista ja jatkumoa kirkon aikaisemmalle kasvatustyölle. Rippikoulun myötä nuori saa myös oikeuden toimia kummina, käydä yksin ehtoollisella ja 18 vuotta täytettyään äänestä kirkollisissa vaaleissa.

”Ei mitään valittamista”

Juulia Heinonen Ylämyllyltä ja Jani Koponen keskustan tuntumasta ovat tämän kesän riparilaisia. Rippikouluun meneminen oli molemmille nuorille itsestäänselvää.

– Tietysti tulin riparille. Parasta täällä on ollut kavereiden kanssa oleminen, pingis ja rumpujen soittaminen, arvioi Jani Koponen. Juulia katsoi, että riparille on vähän pakko tulla.
Liperissä rippikouluun hakiessa ei voi toivoa etukäteen tuttua kaveria samalle leirille, mutta Juulia ja Jani löysivät leiriltä sekä vanhoja että uusia kavereita.

– Opetusta täällä on ollut ihan sopivasti. Meidän pitää opetella ulkoa kuusi juttua niin kuin esimerkiksi uskontunnustus ja kymmenen käskyä ja kastekäsky. Minä olen suorittanut niistä jo viisi, Juulia Heinonen laskeskeli. Molemman nuoret olivat leirinsä alkupäiviin tyytyväisiä.

Riparista eteenpäin

Rippikoulu päättyy vajaan viikon leirin jälkeen konfirmaatiokirkkoon. Juhliin osallistuu usein perhettä ja sukua. Riparin jälkeen nuoria kutsutaan mukaan seurakunnan nuorisotoimintaan.
– Tarjolla on isoskoulutuksen lisäksi esimerkiksi retkiä ja nuorteniltoja. Syksyllä nuorisotyöntekijän sijaisena toimiva Mika Puustinen aikoo viritellä myös nuorten bändiä, Tiina Pääkkönen kertoi.

Ripari pitkine oppitunteineen, yhteisine peleineen ja yökukkumisineen on monille ikimuistoinen kokemus. Myös romansseja syntyy entiseen tapaan lähes joka leirillä. Omaa tietä etsitään ja löydetäänkin.
– Toivon että riparilla opittaisiin paljon ja saataisiin vastauksia vaikeisiinkiin kysymyksiin. Monelle nykypäivän nuorelle on tärkeää oppia ymmärtämään oma arvonsa ja kokea tulevansa hyväksytyksi omana itsenään, uskoo nuorisopastori.

Rääkkylän evankelis-luterilaisessa seurakunnassa järjestettiin tänä vuona kaksi rippikoulua. Taipaleen ortodoksisen seurakunnan nuorilla oli vaihtoehtona kaksi oman seurakunnan kristinoppileiriä.

Vastaa