Hurmaavaa humppaa ja hulvatonta elvistelyä

Toista kertaa Liperin lavalla tanssitut humpan suomenmestaruuskisat saivat otteeseensa yhtä lailla paatuneen tanssinharrastajan kuin kisamenoa nuuskimaan tulleen kesälomalaisenkin.

Istumapaikkojen niukkuutta lukuun ottamatta humpan sm-kisoissa on kaikki hyvän yleisötapahtuman ainekset. Kilpailut käydään sananmukaisesti katsojien keskellä ja tanssijoiden paremmuus ratkotaan iloisessa hengessä, eikä suinkaan hammasta purren.

Tanssimusiikki soi lavalla aamusta iltaan houkutellen myös katsomossa nököttäjän välillä irrottelemaan parketille. Leppoisaan tyyliin juonnettu kilpailutapahtuma ja ravintolan monipuoliset antimet saavat tanssikansan viihtymään alueella koko pitkän päivän.

Lauantaina iltapäivällä käydyt finaalikierrokset vetivät yleisöä tungokseen asti. Kannustushuudot kohosivat lavan seinustoilla uusiin desibelilukemiin oman seuran tanssijoiden päästessä vuoroon.

– Hyvä numero seitkytkolme! Hyvä Vesku ja Päivi! Kotiyleisö siivitti suosikkiparinsa, Vesa ja Päivi Inkisen, askeleita avoimen sarjan B-finaalissa.

Muihin kuin avoimeen sarjaan kilpailijat valikoituvat ikänsä perusteella. Laskusääntö sanoo, että esimerkiksi 80-sarjassa miehen on oltava ainakin neljänkymmenen ja parin tulee saavuttaa yhteensä vähintään 80 vuoden ikä. Kasikymppinen on humppamaailmassa vielä lastensarja, sillä omat mittelönsä käyvät myös Sataset, Ikiliikkujat ja Seniorit.

Pirkon ja Jukan tokakerta

Liperin lavatanssijoista loppukilpailuihin eteni kaikkiaan neljä paria. Toista kertaa suomenmestaruuksista kisaavat Pirkko Ikonen ja Jukka Kärki osallistuivat lauantaina sekä humpan 80-sarjaan että Elvis Liperissä -kilpailuun. Finaalisuorituksiinsa pari valmistautui luottavaisen rauhallisena.

– Semifinaalit menivät ihan hyvin, eikä tällä kertaa edes jännitä, vaikka kotikylällä kilpaillaankin.
Ikonen ja Kärki ovat halkoneet parketteja yhdessä jo vuosia, joten askelkuviot ovat vähitellen hioutuneet yksiin. Osansa asiassa lienee jo muutaman vuosikymmenen jatkuneella yhteiselämällä.

– Joka viikonloppu käydään tanssimassa ja siihen vielä ekstraillat päälle. Työ meinaa vaan välillä sotkea harrastusta, Jukka Kärki sanoo.

Pirkko Ikosen mielestä ei olisi silti pahitteeksi paneutua treeneihin vieläkin uutterammin.

– Se on kumma, miten vanhemmiten joutuu tekemään enemmän töitä. Uudet asiat eivät tahdo ihan vähällä jäädä päähän.

– Pitää yrittää pärjätä muulla kuin kuvioiden paljoudella, kavaljeeri myötäilee.

Tanssitaidoton ummikko joutui kilpailujen kuluessa rukkaamaan käsityksiään koko humppaharrastuksesta.

Tosimielessä vedetty humppa ei olekaan mitään turhaa hissuttelua, vaan liikuntaa, joka nostaa hien pintaan ja pulssin korkealle. Kilpatanssijat tämän tiesivät ja varustautuivat Liperin lavan kesäiselle parketille juomapulloin ja pyyheliinoin kuin urheilijat konsanaan.

No näkyikö niitä Elviksiä? Kyllä näkyi, ainakin kaksi valkoisiin pukuihin ja aurinkolaseihin sonnustautunutta rokkenrollin kuningasta.

Menestystä liperiläisille

Elvis Liperissä -kisassa oli tosi hyviä pukuja ja parhaat puvut oli satsattu Tanssifinlandia -kisaan, jossa teemana oli 70-luku. Värikkäimmät puvut löytyivät sieltä.

Jokamiessarjassa liperiläiset saivat kaksoisvoiton. Vesa ja Päivi Inkinen voittivat ja Jukka Kärki ja Pirkko Ikonen tulivat toiseksi.

Humpan SM -kisassa 80 -sarjassa Jukka Kärki ja Pirkko Ikonen tanssivat loistavasti ollen kolmansia ja avoimessa sarjassa he olivat kuudensia. Elvis-kisassa Jukka ja Pirkko olivat neljänsiä ja Vesa ja Päivi viidensiä.

Ikiliikkujasarjassa Taina ja Kyösti Pennanen sijoittuivat hopealle, joten liperiläisillä ja Liperin lavatanssijoilla meni todella hyvin.

70-luvun -kisa oli nauruhermoja kutkuttava. Moni totesi vatsalihasten kipeytyneen pelkästä nauramisesta.

Vastaa