Kuntosaliharjoittelu hyödyksi ikäihmisille

Kuntosaliharjoittelu kuuluu Leena Timosen ohjelmaan kerran viikossa.

Joensuun terveyskeskussairaalan ylilääkärin virkaa hoitava Leena Timonen on tuttu monille liperiläsille, sillä aikaisemmin hän on työskennellyt myös kotikuntansa terveyskeskuksessa. Artikkeleista koostunut väitöskirjatutkimus on syntynyt työn ohessa.

– Tutkimuksessani tarjosimme keski-iältään yli 80-vuotiaille naisille sairaalahoidon jälkeen kuntoutuksena kymmenen viikkoa kuntosaliharjoittelua ja seurasimme tuloksia vuoden verran, Timonen kertoo.

Tutkimuksen perusteella kuntosaliharjoittelu lisäsi merkittävästi asiakkaiden lihasvoimaa, kävelynopeutta, tasapainoa ja ylipäätään toimintakykyä kotona. Vaikutus säilyi puolesta vuodesta yhdeksään kuukauteen. Myös ikäihmisten mieliala parani fyysisen kunnon kohentumisen myötä.

– Ikäihmisille kuntosalille meno ei ole kynnyskysymys. Usein ennakkoluuloja on enemmän nuoremmilla. Ikäihmiset kuitenkin tarvitsevat usein kuntosalille kuljetuksen ja siellä ohjausta.

Ryhmäkuntoutus säästää

Liperissä on tarjolla liikuntatoimen kuntosaliryhmiä ikäihmisille, mutta Leena Timonen toivoisi, että myös terveyskeskuksen kuntoutuksessa panostettaisiin tarmokkaammin vanhusten liikunnalliseen kuntoutukseen:

– Mielestäni yksilökuntoutuksesta kannattaisi siirtyä enemmän ryhmäkuntoutukseen. Joissakin tapauksessa esimerkiksi hieronta tai lämpöhoito ovat varmasti tarpeen, mutta niiden vaikutukset ovat kuitenkin lyhytaikaisia.

Ryhmäkuntoutuksesta on esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa hyötyä ryhmän jäsenten motivaation kannalta, mutta yksilökuntoutuksen nähden säästetään myös rahaa.

– Kun Liperissäkin väki ikääntyy, kannattaisi hyviin liikuntamahdollisuuksiin satsata entistä enemmän. Ikäihmisille ilmaiset kuntosalikortit on käytössä monissa kunnissa ja niin kannattaisi olla Liperissäkin.

Liikkuva lääkäri

Liikunta ei ole tärkeää vain ikäihmisille, vaan jokaiselle omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle.

– Viimeistään 45-vuotiaana etenkin naisten kannattaisi aloittaa lihaskuntoharjoittelu, sillä voimaharjoittelu vahvistaa lihaksien lisäksi myös luustoa, Leena Timonen kertoo. Harjoittelu vähentää kaatumisia ja murtumien syntyä.

Ylilääkäri ja tuore tohtori myös elää niin kuin opettaa. Harrastuksiin kuuluu kuntosalin lisäksi muun muassa latinotansseja, uintia ja pyöräilyä:

– Tunti liikuntaa päivässä auttaa jaksamaan työssä ja kotona.

Vastaa