Ensimmäinen kesätoripäivä toi vipinää kirkonkylälle

Martikaisten kesät kuluvat reissatessa toreilla ympäri maata. Auton nokka kääntyy jatkossakin Liperiin.

Liperin kesätorikausi avattiin lauantaina Liperin lavan paikoitusalueella. Ajatus torimyynnin siirtämisestä uuteen paikkaan oli kyläyhdistysten yhteisen pohdinnan ja suunnittelun tulos.

Avajaistorin järjestelyistä vastannut Pro Liperi ry. panosti erityisen paljon tapahtumasta tiedottamiseen ja markkinointiin.Yhtä kukkamyyjää lukuunottamatta kaikki kauppiaat olivatkin pystyttäneet myyntipöytänsä nyt keskustan toriaukion sijaan tanssilavan alueelle.

Riitta Outinen Pro Liperi-yhdistyksestä laskeskeli, että toriajan alkaessa alueella oli noin 25 myyntipistettä.

– Ensimmäiset leivän myyjät joutuivat lähtemään jo pois, kun tavara loppui alta aikayksikön. Ja laulajalta loppui ääni, Outinen nauraa.

Toriyleisöä viihdyttänyt trubaduuri Aimo Kinnunen ehti puoleenpäivään mennessä laulaa kurkkunsa käheäksi ja kaipaili lavalle lisää esiintyjiä – mieluusti vielä naispuolisia.

Käsin tehtyä ja kotikaapeista löytynyttä

Tutjunniemeläisen Kaija Parviaisen myyntipöydän ääreen pysäyttävät värikkäät, käsin kudotut räsymatot. Parviainen on ollut jo useana vuonna Liperin kesätorien vakiomyyjä.

– Eläkeläisellä kun on talvet aikaa kutoa. Yleensä olen tuonut myyntiin myös leivonnaisia, mutta nyt en viitsinyt ruveta yötä myöten paistamaan, Parviainen sanoo.

Viikonlopun toripäivinä myyntipaikat aukeavat jo aamukymmeneltä, viikolla torielämä vilkastuu vasta iltapäivällä.

Kontiolahdelta tulleiden Jorma ja Laila Martikaisen pakettiauto peräkärryineen pursuaa kirjoja, vaatteita ja monenmoista kodin irtaimistoa. Martikaisia voi pitää alallaan puoliammattilaisina, sillä pariskunta kiertelee viikonloppuisin kirpputoritapahtumissa ympäri Suomea.

– Meillä on myynnissä kotoa löydettyä, itse tehtyä, kirpputoreilta ostettua ja lahjoituksena saatua tavaraa, Jorma Martikainen kiteyttää tuotevalikoimansa.

Paikka jakoi mielipiteitä

Kyläyhdistykset etsivät uutta ympäristöä kesätorille käytännöllisistä syistä. Keskustan paikoitusalueet kävivät toripäivinä ahtaiksi ja kaupanteko entisellä paikalla, ”melkein kirkonportaiden juurella” tuntui eritoten pyhäisin vähän kiusalliselta.

Liperin lavan ympäristö tarjoaa toritoiminnalle väljät tilat ja paremmin varustellut puitteet. Kirkonkyläläisten toiveena on muutenkin ollut tanssilavan alueen saaminen entistä monipuolisempaan käyttöön.

– Lavalla käytössämme on sähköt ja yleisövessa, joten kahvilan pyörittäminen onnistuu täällä paremmin, Heguliksi esittäytynyt herrasmies Kesätorikahviosta huomauttaa.

Myyjät parkkeerasivat uudelle torikentälle vaihtelevin miettein. Kontiolahden Martikaiset pitävät kokeilua onnistuneena ja aikovat tulla kaupantekoon toistekin.

– Paremmin täällä on kauppa käynyt kuin entisellä paikalla keskustassa, pariskunta vakuuttaa.
Kaija Parviainen taas katsoo asiaa ikäihmisten kannalta:

– Tuntui että keskustassa kävi enemmän väkeä. Onhan tämä hyvä autoileville ihmisille, mutta mites ne mummot rollaattoreiden kanssa tänne pääsevät, hän kysyy.

Kesätorifiiliksiä maistellaan jälleen 16.6., jolloin vetovastuussa ovat Tutjunniemen ja Leppälahden kylät.

Vastaa