Kunnanhallituksen puheenjohtaja eroaa

Kunnanhallituksen nuija oli kolmatta vuotta Matti Karukannaksen käytössä. Puolivälin päiväkodin avajaisissa hän tarttui satukirjaan.

Karukannaksen eroa on uumoiltu jo jonkin aikaa. Hän on ollut vetämässä kunnanhallitusta tämän vuoden puolella vain kolmessa kymmenestä pidetystä kokouksesta.

Viimeksi hän osallistui päätöksentekoon 16. huhtikuuta. Enimmäkseen kunnanhallitusta on johtanut sen varapuheenjohtaja Jorma Pitkänen.

Eroilmoituksessaan Karukannas vetoaa työkiireisiinsä. Hän käynnisti oman paloturvallisuusasioihin erikoistuneen yrityksensä viime vuonna. Kertyneen työmäärän ja kunnanhallituksen puheenjohtajuuden yhteensovittaminen osoittautui kuitenkin liian vaikeaksi.

– Uskon, että päätös on paras ratkaisu henkilökohtaisesti ja ennen kaikkea kunnan kannalta, Karukannas arvioi.

Hän perustelee päätöstään sillä, että yrittäjänä hänen työaikansa on kovin epäsäännöllinen ja kohteet sijaitsevat ympäri Suomea.

Kunnassa tehtyjen päätösten vaikeuteen Karukannas ei vetoa, vaikka myöntää hankalia asioita riittävän myös seuraajansa toimikaudelle.

– Seison edelleen tehtyjen päätösten takana. Ainakin omasta mielestäni ratkaisut ovat olleet oikeita ja perusteltuja. Ei niistä ole henkilökohtaista rasitetta tullut, Karukannas vakuuttaa.

Ainakin kerran on Liperissä kunnanhallituksen puheenjohtajuus vaihtunut kesken kauden. 1980-luvun lopulla Keskustan Kalevi Rouvinen jätti tehtävän omasta pyynnöstään.

Vaikeita asioita

Matti Karukannaksen puheenjohtajakaudelle on osunut useita vaikeita ratkaisuja. Muun muassa päätös lukion lopettamisesta sai kuntalaiset joukolla liikkeelle. Yli 3.000 kuntalaisen allekirjoittama adressi ei johtanut kuitenkaan kunnassa mihinkään käytännön muutoksiin.

Myös kuntaliitoshanke Outokummun kanssa on synnyttänyt voimakasta keskustelua ja palautetta.

Karukannas oli maalisvaaleissa ehdolla myös eduskuntaan, mutta ei päässyt läpi ensimmäisellä yrittämällään. Hän sai vaaleissa 645 ääntä.

Uuden puheenjohtajan valinta jäljellä olevaksi kaudeksi etenee siten, että kunnanhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan ensi maanantaina. Valtuusto valitsee henkilön tähän luottamustehtävään tiistaina 19. kesäkuuta.

Valtuuston puheenjohtaja kansanedustaja Eero Reijonen pitää selvänä, että ”demarit nimeävät Karukannakselle seuraajan keskuudestaan”.

– Keskustalla ei ole tässä asiassa sananvaltaa. Viime vaalien jälkeen ns. koalitio jakoi paikat näin, puntaroi Eero Reijonen tulevaa.

Demareilla kolme nimeä

Epävirallisissa keskusteluissa on Sdp:n ryhmästä nostettu esille lähinnä kolme nimeä, jotka voisivat tulla kyseeseen Karukannaksen seuraajana.

Puheenjohtajaehdokkaina on mainittu valtuustoryhmän puheenjohtaja Tero Kuittinen, kunnanhallitusta 90-luvulla johtanut Marja-Leena Kivivuori sekä toisen kauden valtuutettu Sanna Parkkinen.

Puolueen kunnallisjärjestö kokoontuu 17. tätä kuuta ja tekee esityksensä kaksi päivää myöhemmin asiasta päättävälle valtuustolle.

Vastaa