Itä-Suomen Metallin teräsrakenteita Prismaan

Teräs taipuu moneksi Nivankankaalla. Hitsaaja Janne Voutilainen katosrakenteiden kimpussa.

Itä-Suomen Metalli Ky teki viime viikolla sopimuksen teräsrakenteiden toimittamisesta Pohjois-Karjalan osuuskaupan suurkohteeseen, Joensuun Prisman laajennustyömaalle.

Tilaaja on Rakennusliike Taskinen, joka on työmaan pääurakoitsija.

– Se ei ole suurin, mutta suurimmasta päästä meidän tähänastisista kaupoista. Toimitukset alkavat heinäkuussa ja jatkuvat kunnes Prismassa lukee, että tervetuloa, Itä-Suomen Metallin yrittäjä Esa Räsänen kertoo paljastamatta sen tarkempia yksityiskohtia kaupan sisällöstä.

Joensuun runsas rakentaminen on työllistänyt mukavasti liperiläisyritystä. Nivankankaalla valmistettuja teräsrakenteita on toimitettu mm. Joensuun uudeksi maamerkiksi nousseelle tornitalolle ja torin laidalle rakennetulle Carlsonin tavaratalolle.

Konepajahalli parahiksi valmiiksi

Itä-Suomen Metallin kolme vuotta kestänyt investointiruljanssi päättyy juuri sopivaan saumaan. Parhaillaan viimeistellään 1 500 neliön konepajahallia, johon tulee tuotantotilojen lisäksi toimisto- ja sosiaalitilat.

Toissa syksynä valmistui samankokoinen maalaamohalli, jossa on maan suurin ns. kertapanosteinen pulverimaalausuuni.

Arvokasta tekniikkaa on hankittu konepajaankin: hieman yli satatuhatta euroa maksaneella hienosädeplasmalla leikataan terästä millintarkasti haluttuun muotoon.

Laajennusurakka on niellyt euroja noin 1,5 miljoonaa euroa.

– Nyt ovat raamit valmiina, joten pääsemme työskentelemään kunnolla ja toteuttamaan suunnitelmia, Räsänen sanoo.

Langat omissa käsissä

Itä-Suomen Metalli ei hajauta ja ulkoista, kuten monet muut yritykset. Periaatteena on, että tuotteet jalostetaan viimeisen päälle Nivankankaalla. Valmistus, kokoonpano, viimeistely, kuljetus kohteeseen ja asennus tehdään omin voimin.

– Onhan se päinvastainen suunta, mutta se on iso etu, että langat pidetään omissa käsissä alusta loppuun, Räsänen sanoo.

Tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Räsäsen mukaan metallialalla ei ole pelkoa, etteikö töitä löytyisi.

Perheyrityksellä on 13 työntekijää, kesän aikana aiotaan palkata ainakin seitsemän metallimiestä lisää.

– Lähinnä hitsaajista on puutetta.

Lämpökeskus ensimmäinen oma tuote

Yritys tuo syksyllä markkinoille ensimmäisen oman tuotteensa, hakelämpökeskuksen, joka on tarkoitettu lämmittämään mm. teollisuushalleja ja asuntoyhtiöitä.

– Tavoitteena on, että valmistamme sata hakelämpökeskusta vuonna 2010.

Lämmitysjärjestelmä on energia-asioihin perehtyneen Räsäsen lempilapsi. Viimeisintä versiota on testattu kuuden vuoden ajan.

Laitteen tekniikasta hän ei pahemmin hiisku.

– Se on melkein yhtä huoleton kuin öljylämmitys, hän paljastaa.

Räsänen on miettynyt palvelua, että hän etsii asiakkaalle kaupan yhteydessä myös hakkeen toimittajan. Joidenkin lämpöyrittäjien kanssa on käyty jo neuvotteluita.

– Periaatteessa myisimme asiakkaalle kilowatteja lämpöyrittäjän kanssa.

Myös uusi konepaja tullaan pitämään lämpimänä tavalla, jota ei ole näillä leveysasteilla nähty. Ainakin aurinkoenergiaa ja maalaamon hukkalämpöä tullaan käyttämään hyödyksi.

Vastaa