Koulukeskustelulle tuli jatkoaika seminaarissa

Jyrin lamellikasarmit aiotaan korjata koulukäyttöön.

Maanantai-iltana aiheesta pidetyssä valtuustoseminaarissa poliittiset ryhmät olivat yhtä mieltä oikeastaan vain ruokapalvelujen järjestämisestä. Valmistuskeittiötä pidettiin jatkossakin tarpeellisena kaikissa kolmessa taajamassa.

Mielipiteet Jyriin kunnostettavien lamellikasarmien määrästä, kirkonkylän koulujen yhdistämisestä ja kyläkoulujen mahdollisesta lakkauttamisesta hakevat vielä toisiaan. Erityisesti aikatauluista ollaan vähintään kahta mieltä.

Keskustalla omat aikataulunsa

Pisimmän ryhmäkokouksen seminaarissa pitänyt Keskustan ryhmä veti vastauksissa omaa linjaansa.

Ryhmä ilmaisi halunsa pitää kunnan kouluverkko nykyisellään. Ristin kohtalosta ollaan valmiita keskustelemaan siinä vaiheessa, kun oppilaita ei riitä kolmelle opettajalle. Koulujen lakkauttamiselle yleensäkään Keskusta ei asettaisi aikataulua.

Ryhmä kannatti tässä vaiheessa kahden kasarmin kunnostamista koulukäyttöön Ylämyllyllä. Kolmas rakennettaisiin, jos tarvetta ilmenee. Kyläkoulujen alasajossa ryhmä varautui muita verkkaisempaan aikataulua.

Liperin pienten koulun siirtämisen yläasteen yhteyteen se katsoi olevan ajankohtainen aikaisintaan sitten, kun liikennejärjestelyt koulukeskuksessa on saatu kuntoon.

Ryhmän puheenjohtaja Kauko Piironen piti kirkonkylän koulujärjestelyä ”puskasta pöllähtäneenä asiana”, joka edellyttää ilman muuta tarkempia selvityksiä.

Monikäyttöä lamellitiloille

Sdp:n ryhmä myötäili paljolti sivistyslautakunnan esityksiä. Sen mukaan Liperiin riittäisi kolme taajamakoulua ja 2-3 ”puskurikoulua” kylille.

– Ristin olisimme valmiit lopettamaan vuonna 2009 ja sen jälkeen arvoitaisiin onko Vaivio vai Salokylä listalla seuraavana. Käsämässä näyttäisi riittävän oppilaita, arvioi ryhmän puheenjohtaja Tero Kuittinen.

Sdp haluaisi rakentaa Jyriin kolme lamellikasarmia kerralla, jolloin taattaisiin tiloja myös päivähoidolle, jopa tarvittaessa vanhuksille.

– Tilojen monikäyttöisyys on otettava alusta alkaen huomioon.

Pienten koulun Sdp olisi valmis yhdistämään koulukeskukseen vaikka välittömästi.

– Äskettäin kunnostetusta pienten koulusta voisi tehdä työtiloja kunnan virkamiehille.

Kolme lamellia kokoomukselle

Kokoomuksen ryhmä haluaa säilyttää koulupalvelut jokaisessa taajamassa ja kyläkouluja lisäksi 2-3.

– Remontointitarve ja oppilaskehitys ovat perustana kyläkouluratkaisuille, Tiina Toivola selvitti ryhmän näkemyksiä.

Kyläkoulujen ”rauhoitusaika” yltäisi kokoomuksen mukaan vuosiin 2010-12.

Ylämyllyn varuskunnan kasarmeista Kokoomus ottaisi kerralla käyttöön kaikki kolme ellei kunta muuta tonttipolitiikkaansa.

Mauri Tolvanen muistutti, että kunta olisi voinut ja voisi jatkossakin ohjata palvelukysyntää tonttipolitiikalla. Nyt on markkinoitu lähinnä vain Ylämyllyn rakennusmaata ja se on synnyttänyt voimakkaan palvelujen tarpeen alueelle.

Pienten koululle kokoomus suositteli myyntiä.

Henkilöstön näkemyksen esittänyt Mari Tahvanainen katsoi kolmen lamellin rakentamisen kerralla tarpeelliseksi. Näin syntyisi myös harrastus- ja toimintatiloja mm. nuorille.

Henkilöstö näkee kolme taajamakoulua ja kolme kyläkoulua tarpeelliseksi. Ristin koulun lopettaminen osuisi vuoteen 2009 ja sen jälkeen mietittäisiin Mattisenlahden ja Vaivion kohtalo.

Kirkonkylän koulujen yhdistämistä henkilöstö ei näe järkevänä ratkaisuna, kun minkäänlaisia laskelmiakaan ratkaisusta ei ole.

Vastaa