Töyssy jakaa mielipiteet

Tanskalaismallisen hidastetöyssyn voi ylittää ilman pahempaa pamausta, jos noudattaa nopeusrajoitusta.

Liperin Mattisenlahdentielle ja Kontiolahden Jokirannantielle rakennettiin viime kesänä Suomen ensimmäiset loivapiirteiset hidastetöyssyt. Liperiin näitä ”Tanskan töyssyjä” tuli kolme kappaletta.
Hidasteista ollaan monta mieltä.

Useimman Mattisenlahdentien asukkaan mielestä ne eivät hidasta ajoneuvojen nopeuksia riittävästi. Lievän enemmistön mukaan edistystä turvallisuudessa ei ole tapahtunut.

Mittaustulosten perusteella vauhdit ovat kuitenkin hiljentyneet paikoin jopa kymmenen kilometriä tunnissa. Myös melu on muuttunut sävyltään lähes normaaliksi ohiajomeluksi. Raskaat ajoneuvotkaan eivät aiheuta enää kolahtelevia ääniä.

– Suuret nopeudet leikkaantuivat merkittävästi ja nopeusrajoitusta noudattavien määrä lisääntyi selvästi, uuden hidastetyypin käyttöönottoa ja vaikutuksia insinöörityössään tutkinut Lauri Koponen kertoo.

Nopeus- ja melumittausten lisäksi Koponen teki kyselyn tien varressa asuville ja tiellä liikkuneille.

– Joidenkin haastateltujen mielestä perinteiset töyssyt hiljentävät nopeuksia enemmän, koska niiden kohdalla pitää jarruttaa, hän selvittää.

Jarruttaminen ei ole se juttu

Tiehallinnon kokeilun tavoitteena oli löytää hidastemalli, joka ei haittaa raskasta liikennettä eikä aiheuta melua ja tärinää lähiympäristöön.

Perinteisten töyssyjen hidastevaikutus perustuu iskuun. Kun eturenkaat iskevät jyrkästi tiestä nousevaan pattiin, helähtää paitsi autossa myös lähitalon astiakaapissa.

Myös loivapiirteinen hidaste heilauttaa autoa, mutta sallituissa nopeuksissa suorastaan miellyttävästi. Kuljettajan ei tarvitse jarruttaa töyssyn kohdalla, jos hän noudattaa nopeusrajoitusta. Näin hidasteteillä yleisen jarrutus-kiihdytys -ilmiön pitäisi poistua.

Tiehallinnosta todetaan, että kokeilu oli kaikin puolin onnistunut, mutta pientä viilaamista vielä löytyy. Harjoittelun piikkiin voi laittaa sen, että Mattisenlahden töyssyistä tuli turhan loivia.

– Tiellä on 40:n rajoitus, mutta töyssyt mitoitettiin nopeusrajoituksia loivemmiksi, koska meillä ei ollut aiempaa kokemusta vastaavista töyssyistä ja niiden toimivuudesta raskaan liikenteen kanssa, Savo-Karjalan tiepiirin liikenneturvallisuusasiantuntija Jarmo Tihmala kertoo.

Käytännössä alimitoitus tarkoittaa sitä, että Mattisenlahden tiellä olevien töyssyjen yli voi hurauttaa noin 50 kilometriä tunnissa nopeudella eikä autossa tunnu vielä pahalta.

Tihmalan mukaan kyseisiä töyssyjä parannellaan viimeistään silloin, kun tien päällyste uusitaan.
Koetöyssyt maksoivat hieman yli 5 000 euroa kappaleelta. Kun työstä tulee rutiinia, kappalehinnan uskotaan asettuvan 3 000 ja 5000 euron välille.

Mattisenlahdentielle rakennettiin ensimmäiset hidastetöyssyt vuonna 2004. Samalla ilmestyivät 40:n nopeusrajoitukset. Asukkaiden mielestä kevyenliikenteenväylä tekisi tiestä turvallisen, mutta Tiehallinnon mukaan sellainen on vaikea ja kallis toteuttaa tiheän asutuksen vuoksi.

Vastaa