Liperi nimeksi, Outokumpu keskukseksi

Kuntaliitosselvitystyöryhmä esittää, että Liperi ja Outokumpu yhdistyisivät 1.1.2009. Yhdistyminen toteutettaisiin liittämällä Outokummun kaupunki Liperin kuntaan, koska liittäminen on edullisempaa ja hallinnollisesti helpompaa kuin kuntien lakkauttaminen ja uuden kunnan perustaminen.

Laajentuneesta kunnasta tulisi Liperi-niminen kaupunki, jonka hallinnollinen keskus sijaitsisi Outokummussa. Kaupungille suunniteltaisiin uusi vaakuna.

– Outokumpuun keskitettäisiin tuki- ja hallintopalvelut, kuten yleishallinto, kirjanpito ja palkanlaskenta. Kaupungin eri osiin avattaisiin palvelupisteitä, esimerkiksi Liperin kirkonkylälle ja Ylämyllylle sijoitettaisiin kuntalaisten tarvitsemia palveluita, kuten rakennusvalvontaan ja päivähoitoon liittyviä toimintoja, Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen kertoo.

Tiistaina kokoontuneessa työryhmässä käytiin vilkasta keskustelua, mutta lopulta kaikki hyväksyivät yhdistymissopimusluonnoksen.

Kaivoskaupungissa tunnutaan olevan valmiimpia yhdistymiseen.

– Outokumpu on liikkeellä vakavalla mielellä, mutta Liperissä taitaa olla kahta eri leiriä. En ole kuullut täällä yhdistymisestä sen suurempia vasta-argumentteja, oikeastaan keskustelua on herännyt ihmeen vähän, Outokummun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapio Piiroinen (kesk.) kertoo ja perustelee liitoksen tärkeyttä:

– Molemmat kunnat pärjäisivät myös omillaan, mutta palveluiden tuottamista olisi tarkasteltava kriittisesti. Yhdessä hartiat ovat leveämmät.

Mikkanen myöntää, että prosessiin liittyy paljon tunnepuolta; itsenäisyys on tärkeä asia.

Toukokuu tärkeä kuukausi

Kuntaliitosselvitystyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran toukokuun 15. päivä, johon mennessä poliittisilta ryhmiltä odotetaan kannanottoa yhdistymissopimusluonnokseen.
Kuntalaisia kuunnellaan Liperin ja Outokummun yhteisen valtuustoseminaarin jälkeen toukokuun 30. päivänä.

15. päivä järjestettävässä kokouksessa esitellään myös konsultointiyhtiö Efekon työstämä selvitys, jossa ruoditaan kuntien edellytyksiä toimia taloudellisesti ja toiminnallisesti itsenäisinä.

Mikkasen mukaan seuraava siirto tehdään Efekon selvityksen perusteella, joten mikään vaihtoehtoehto ei ole poissuljettu. Kunta voi jatkaa itsenäisenä tai kumppanin kanssa. Kumppani voi olla joko Outokumpu tai Joensuu.

Jos sekä poliittiset ryhmät että Efeko näyttävät vihreää valoa, Liperin ja Outokummun yhdistymisestä järjestetään joko neuvoa-antava kansanäänestys tai kansalaismielipidekysely.
Sami Tolvanen

Vastaa