Kuoringan remontti viimein käynnissä

Kuoringan leirikeskuksen seinät ovat alareunastaan auki. Villojenvaihdolla ja rakenteiden desinfioinnilla varmistetaan mahdollisen homeen häviäminen.

Syksyllä käynnistetty tarjouskilpailu homeisen keskuksen remontoinnista pantiin vuoden alussa uusiksi. Niin alkuperäisessä tarjouspyynnössä kuin tarjousten vertailuperusteissakin oli virheitä. Toinen yritys valitti asiasta markkinaoikeuteen, ja vaati valinnan kumoamista.

– Uusissa tarjouspyynnöissä painotettiin selkeyden vuoksi pelkästään hintaa. Tarjouskilpailun voitti edelleen sama yritys Anres Ky Joensuusta, talouspäällikkö Sirpa Sorsa selvitti prosessia.

Remonttimiehet pääsivät töihin helmikuun viimeisenä maanantaina. Sisätyöt on määrä olla valmiina toukokuun puoliväliin mennessä. Ulkotöihin, kuten maalaamisen on säävarauksen vuoksi vielä pari viikkoa lisäaikaa. Näin paikan pitäisi olla valmis ottamaan kesäleiriläiset vastaan.

Itiöitä siellä ja täällä

Homeitiömittaukset leirikeskuksella eivät paljastaneet mitään yksittäistä mikrobipesäkettä, vaan ongelmaa löytyy monesta eri paikasta ja eri syistä.

Esimerkiksi saneerattavat pesutilat olisivat 80-luvun alun talossa ikäänsä nähden jo vedeneristyksen ja pintojen vaihdon tarpeessa joka tapauksessa.

– Jos salaojitus olisi ollut kunnossa, ei ulkorakenteisiin olisi juuri syntynyt vaurioita, valvojana toimiva Jouko Alastalo Kaprakan sisäilmakeskukselta arvioi.
Kallion päälle kerääntynyt vesi piti rakennuksen yhtä päätyä märkänä. Toissa syksynä rakennettu salaojitusjärjestelmä paransi tilannetta selkeästi, mutta varmuuden vuoksi kaikki villat puolen metrin korkeuteen vaihdetaan, rakenteet desinfioidaan ja ulkoverhoilu maalataan. Myös ongelmapäädyn maanpintaa on tarkoitus pudottaa sokkelin vierestä.

– Valesokkeli on jo osittain poistettu ja sokkelin korotus tehdään harkoilla, rakennusmiehet Jarmo Halonen ja Kari Lehikoinen esittelevät urakkaansa.

Höyrysulusta sisään

Aikansa rakennustavan lisäksi pieniä ajatusvirheitäkin rakentajille on sattunut. Pahimmasta päästä oleva virhe on tehty höyrysuluissa.

– Syntynyt mikrobivaurio ei häviä villoista mihinkään, vaan homeitiöt ovat kulkeutuneet teippaamattoman höyrysulun läpi lattianrajasta sisäilmaan, Alastalo esittelee talouspaperilla sisältäpäin tukittua vetoista kohtaa.

Sisätiloista keittiössä on eniten korjattavaa. Vedeneristystä ei ole tehty kiipeämään seinille ja kallistus lattiakaivoon päin on puuttunut, jolloin vesi on jäänyt seinän viereen. Keittiön kantavan seinän puurakenteiden jäätyä lattiatason alapuolelle niiden epäillään kostuneen maasta päin.

– Keittiön laatoitus on nyt purettu ja tilalle tulee muovimatto, vastaava mestari Esko Sorsa kertoo muutoksista.

Ilmat ovat ainakin suosineet rakennusmiehiä, eikä lämmöstä ole rakenteillekaan haittaa.

– Syksy olisikin ollut aika märkää aikaa, miehet miettivät urakan viivästymisen hyviä puolia.

Vastaa