Kelkkaurille ei luvattomilla asiaa

Jos kelkka lähtee tästä nyt, se on parissa sekunnissa mäen päällä. Uralla kävellen liikkuva jää mäen taakse hyvin piiloon.

– Maastoliikennelaki määrittää, että tiealueella saa moottorikelkalla ajaa 40km/h, tielaueiden ulkopuolella 60km/h ja vesistöalueilla 80km/h. Tiealueeksi lasketaan vain metri ojasta metsään päin, Liikenneturvan kouluttaja ja Liperin reittivastaava Erkki Pesonen muistuttaa.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että esimerkiksi Liperin kirkonkylällä autoilla on neljänkympin rajoitus siinä missä urheilumallin kelkka saa huristaa ohi kuuttakymppiä. Moniko lenkkeilijä lapsineen ja koirineen siinä sitten ehtii hypätä hankeen?

Urankäyttäjän lunastettava lupa

Kelkkauria hallinnoi Pohjois-Karjalan Virkistysreitistöt yhdistys. Se maksaa yleensä vuokraa maanomistajille, joiden mailla ruksein merkityt urat kulkevat.

Kelkkauria käyttävän moottorikelkkailijan taas on lunastettava lupa yhdistykseltä. Luvan vuosimaksu on sata euroa, ja kirjaimellisesti urille ei ole asiaa ilman lupaa.

Vesistöillä ajaminen on lähes poikkeuksetta vapaata. Poliisi ei myöskään tule
tarkastamaan lupalappua omalla maalla tai maanomistajan luvalla ajajilta.

– Tiedän hyvin tilanteen, jossa nuori moottorikelkkailija ajoi lenkillä olleen koiran jalan yli. Vapaana ollut koira omistajineen lenkkeilivät kelkanjäljellä, jolle moottorikelkkailija oli kysynyt maanomistajalta luvan. Turha siinä on koiranomistajan käräjille lähteä, Pesonen huokaa.

Pesosen mielestä jalkamiehille löytyy vaikka kuinka kävelyuria, joten miksi ihmeessä pitää tunkea kelkkaurille henkensä uhalla. Kelkkailijatkaan eivät aina liiku oikeissa paikoissa.

– Vainolammen luota esimerkiksi löytyy niitä laittomia kelkkauria. Mutta pitäisihän siellä kävelijän lamppu syttyä, että joku hullu sielläkin ajaa!
Moottorikelkkailija Ilppo Pesosen kohdalle on myös sattunut järjettömiä lenkkeilijöitä.

– Ei siinä paljon ehdi tehdä, kun hiihtäjä laskee mäessä vastaan ja itse tulee mutkan takaa. Olen joutunut väistämään pusikon puolelle, jotta yhteentörmäys on vältetty.

Vastaa