Valio vei Salliset maitopurkkeihin

Särkkälän tilan Sallisten kuva komeilee maaliskuun ajan 1,5 litran sinisessä maitopurkissa Valion yrittäessä tuoda maitotilalliset lähemmäs kuluttajia.

– Olihan meille ilmoitettu valinnasta, mutta ajankohdasta ei ollut tietoa. Kaupan kassa vei minut maitohyllylle katsomaan omaa kuvaa, Birgitta Sallinen kertaa yllätystä.

Osuusmeijereihin kuuluvia maitotiloja on Suomessa yli 11.000 kappaletta, joista vain 24 valittiin maitopurkkeihin. Pohjois-Karjalasta Särkkälän lisäksi purkkien kyljessä komeilee vain toinen tila Valtimolta.

Laatua parantaen

Birgitta ja Vesa edustavat Roukalahdella sijaitsevan Särkkälän tilan kolmatta Sallisten sukupolvea.

– Eino-ukin mielestä Rääkkylässä oli liian kiviset pellot ja hän osti tilan vuonna 1956, Vesa kertaa.

Liperin Osuusmeijerin maitotila tuottaa maitoa neljänkymmenen lypsävän lehmän voimin. Maitoa tuotetaan vuodessa 270.000 litraa, josta Joensuun meijeri valmistaa mm. Polaria ja Salaneuvosta.

Lypsävien lisäksi kaikki syntyvät vasikat jäävät tilalle lihakarjaksi ja uusiksi maidontuottajiksi.

– Kaikki hyödynnetään itse alusta loppuun, Birgitta selittää ja jatkaa:- Monet menevät kauppaan ja ostavat purkin ajattelematta mitä ennen sitä on tapahtunut. Toivottavasti näiden purkkien avulla kuluttajat huomaisivat, että oikeat ihmiset ja lehmät tuottavat sen maidon. Lehmä, jota on hoidettava seitsemän päivää viikossa.

Karja asustaa lämpimässä makuuparsipihatossa, joka on remontoitu äskettäin. Työtä helpottamaan ja laatua parantamaan hankittiin lisäksi ruokintarobotti ja lypsyasema.

– Molempien hyvinvointi on tärkeää, niin lehmän kuin hoitajan.

Karjan kanssa asustaa myös kolme navettakissaa. Sisähoitoa saa yksi kissa ja koira.

Hyvillä ja läheisillä pelloilla viljellään tänä päivänä niin rehuviljaa kuin heinääkin omaan käyttöön. Yli satapäinen karja märehtii toistasataa hehtaaria kylän peltoja, joista puolet on omia ja toinen mokoma vuokralla.

Perheenlisäykset arkea

Mitäs maitoa tuottajat itse sitten käyttävät? Juodaanko tuoreena?

– Monet hämmästelevät, että teillähän on purkki pöydällä, Birgitta naurahtaa.

– Mutta ei niin rasvaista kuin oma maito on, joisi meillä kukaan. Leivontaan ja ruuanlaittoon käytän kyllä sitä.

Harrastuksille ei aina meinaa löytyä aikaa. Birgitan pitkäaikainen kirjeenvaihtokaveri on ollut vuosien saatossa elintärkeä asia.

– Käsitöitä tekisin mieluusti, ja uusi digikamera on vienyt mukanaan.

Vesalla harrastukset liittyvät helposti työhön. Hän odotteleekin jo kovasti kevättä.

– Koneita pitää jo huollella ja siemeniä katella.

Iloisia perheenlisäyksiä navetassa sattuu lähes viikoittain.

Oma perhe lisääntyi joulukuussa, kun viisivuotias Pekka sai pikkuveljen, Sampon. Äitiyslomaa viettävä Birgitta on täytynyt korvata navetassa lomittajalla.

Lietteenajossa aamulla mukana olleesta Pekasta on hyvää vauhtia kasvamassa tilalle jatkaja. Äiti ja isä pärjännevät juuri ja juuri, kun hän syksyllä lähtee eskariin, mutta…

– …voinkohan mie jättää mönkijän tänne jos ne ajjaa sillä.

Vastaa