Kansantautien päivitys käynnissä

Tapani Eronen pitää kuntoaan ikäänsä nähden hyvänä, mutta kolesterolia pitäisi saada alemmaksi. Verikoetta ottaa tutkimushoitaja Kati Eronen.

– Sellainen kohtalaisen hyvä tämän ikäisen miehen kunto; ei ihmeempiä ongelmia, mutta ainahan sitä parantamisen varaa on.

Näin kuvailee 53-vuotias Tapani Eronen terveydentilaansa. Viinijärvellä asuva Eronen sai tammikuussa kutsun kansalliseen Finriski-terveystutkimukseen, joka on Suomen laajin kansantauteja selvittävä tutkimus. Sen avulla on seurattu suomalaisten terveyttä viiden vuoden välein vuodesta 1972 alkaen.

Tänä vuonna tutkimus toteutetaan viidellä alueella: Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Oulun läänissä, Helsingissä ja Vantaalla sekä Turussa ja Loimaalla.

Kansanterveyslaitoksen tutkijat ovat kiertäneet Pohjois-Karjalan terveyskeskuksia tammikuun 22. päivästä saakka. Maaliskuun loppuun mennessä on saatu tietoa noin 2 000 pohjoiskarjalaisen terveydestä. Satunnaisotannalla valitut henkilöt ovat 25–74-vuotiaita.

Terveystarkastuskutsu kävi 146 liperiläiselle ja 46 rääkkyläläiselle. Maanantaina tutkimushoitajat saapuivat Liperiin kolmeksi päiväksi. Heidän pakeillaan kävi tutkimuksen kohteita tasaisena virtana.

– Koteihin etukäteen lähetettyihin kyselyihin on vastattu todella hyvin. Niistä saamme aikamoisen tietomäärän, tutkimushoitaja Kaisa Sissonen iloitsee.

Pieni lottovoitto

Jotkut tutkimukseen osallistuneet ovat kehuneet kutsua pieneksi lottovoitoksi. Palvelusta vastaan saa arvokasta tietoa terveydestä: kolesteroliarvot, rasva- ja tulehdusarvot sekä maksan toimintakokeen ja verenpainemittausten tulokset.

– Tämä on hirmu hyvä juttu, koska minun on tarvinnut käydä lääkärissä hyvin vähän, vaiviolainen Sulo Leppänen, 58, sanoo.

Kaupanpäälle osallistujille kerrotaan, miten tulee toimia, jos tulokset poikkeavat suositusarvoista.

– Verenpaineesta voimme antaa tietoa välittömästi, mutta muut tulokset saapuvat kahden kuukauden sisällä, Sissonen kertoo.

Osa saa kutsun myös sokerirasituskokeeseen, joka järjestetään myöhemmin keväällä. Kokeen tarkoituksena on selvittää aikuisiän diabeteksen esiintyvyyttä ja tekijöitä, jotka vaikuttavat diabeteksen ja ylipainon kehittymiseen.

Sissonen arvioi, että julkaisukelpoista tietoa saadaan syksyllä. Tuloksia odotetaan mielenkiinnolla, koska viisi vuotta sitten tehty tutkimus osoitti, että suomalaisten terveystilanne oli huononemaan päin: kolesterolitasot olivat kääntyneet nousuun, miesten ylipaino oli lisääntynyt, naiset tupakoivat enemmän ja viina maistui sekä miehille että naisille.

Sydän- ja verisuonitaudit vievät hautaan melkein joka toisen naisen ja miehen.

Vastaa