Kaikkien aikojen Kihaus tähtäimessä

Kihaus Folk Music Festival –tapahtuman taiteellinen johtaja Pauliina Lerche on iloinen vastaamansa ohjelman sisällöstä, jossa riittää niin perinteistä ja kalevalaista laulua kuin kansanomaistakin musiikkitarjontaa. Suurelle yleisölle tunneituista artisteista festivaaliin ovat lupautuneet Katri Helena, Juha Tapio, Sakari Kuosmanen, J. Karjalainen, Maarit Hurmerinta ja Värttinän tytöt.

– Toivottavasti tästä tulee kaikkien aikojen Kihaus, Pauliina miettii.

Kansansuosikkien lista olisi voinut täydentyä vieläkin komeammaksi, sillä Kirka oli ennen yllättävää poismenoaan kiinnitetty Kihauksen lauantai-illan tähdeksi.

– Olimme jo merkinneet lauantai-illan ”Hengaillaan” –nimikkeen alle, mutta sitten tuli tämä todella ikävä uutinen. Kirka oli innoissaan tulevasta esiintymisestään Kihauksessa.

Uudistunut Kihaus levittäytyy tulevana vuotena Rääkkylän lähiympäristöön. Varsinainen festivaali järjestetään 5.-8. päivinä heinäkuuta, mutta etuotto tapahtumaan syntyy avausta edeltävänä iltana, kun maakunnan ihmisiä herättelee kansanmusiikin pauloihin Kihaus Joensuussa.

– Lauri Tähkä ja Elonkorjuu ovat pääesiintyjänä keskiviikkona Ilosaaressa. Perjantaina Kihaus menee Kiteelle, jossa kaikille avoimessa toritapahtumassa esiintyy Sakari Kuosmanen.

Rääkkylä säilyy edelleen vahvana keskipisteenä Kihaukselle, joka hakee lisää yleisöä vierailemalla lähiympäristössä.
– Kirkan kuoleman takia etsimme vielä pääesiintyjää lauantaille. Täydennämme vielä ohjelmaa, mutta perusrunko on jo olemassa vahvana, Pauliina näkee.

Ikivanha kulttuuri kukoistaa Rääkkylässä

Henkilökohtaisesti Pauliina on erityisen innoissaan Gavino Murgian johdolla esiintyvästä Tenores Gòine -yhtyeestä.

– Yhtyeen musiikki pohjautuu ikivanhaan sardinialaiseen lauluperinteeseen. Neliäänisesti esiintyvä Tenores Gòine kävi kymmenen vuotta sitten Suomessa, ja esiintyi silloin Haapavedellä ja Helsingissä. Vanhimpia eurooppalaisia laulukulttuureja edustava yhtye on nyt ensimmäistä kertaa Itä-Suomessa kuultavana.

Kihauksen esiintyjät eivät ole tulossa festivaaliin millään erityisellä talkoohengellä, vaan solistit ja soittajat saavat arvoisensa korvauksen saapumisestaan kesätapahtumaan.

– Näitä raha-asioita olemme pyöritelleet paljon viime aikoina ja olen todella onnellinen, että olemme jo saaneet hankittua näin paljon hienoja yhtyeitä Kihaukseen.

Taloudellinen ja taiteellinen osuma

Festivaalin teemavuosi kulkee nimellä Kansan lauluja ja sen avaa Laulaa tähtien kanssa -konsertti, jossa kuullaan tuttuja ja vähän tuntemattomampia kansanlauluja uusin sovituksin. Perinnemusiikin helmiä ovat tulkitsemassa mm. kevyen musiikin tähdet Maarit Hurmerinta ja Sakari Kuosmanen.

– Sitten pitää vielä mainita Etnoviisut –kilpailu, joka on kaikille avoin ja siinä yritämme näyttää euroviisuhuuman merkeissä nykykansanlaulun trendikkyyden. Kuulemme varmasti uusia ja hienoja kansanlauluesityksiä, Pauliina ennakoi.

Kirkon huippukonserttina kuullaan suositusta Rajaton- lauluyhtyeestä tutun, upean sopraanon, Essi Wuorelan uusi Valoa-produktio.

– Olemme tehneet mielestäni houkuttelevan klubitelttaratkaisun, joka on tutun päälavan sijaan ala-asteen vieressä Rääkkylässä. Siellä ihmisiä laittavat liikkeelle esimerkiksi Juha Tapio ja J. Karjalaisen trio ”Lännen-Jukka”.

Pauliina uskoo, että Kansan lauluja voi olla myös taloudellisesti kannattava teemavuosi Kihaukselle.

Vastaa