Arvinsalmen lossi ei seiso tyhjän panttina

Jos kulkijoita on, lossi seilaa Arvinsalmea edestakaisin aina lukuunottamatta kuljettajien neljää vartin pituista lepotaukoa.

Aikaisemmin lossi lähti Liperin puoleiselta rannalta 15 minuutin välein, mutta nyt ennalta määritetystä aikataulusta on jäljellä vain kuljettajien työsopimuksen mukaiset tauot.

– Jo reilun viikon kokemuksella voin sanoa, että ajoja on entistä enemmän. Jos lautalla on yksikin auto, ja muita ei näy, niin sitten lähdetään liikkeelle, lossin kuljettaja Paavo Rautiainen kertoo.

Lisääntyvä liikennöinti Rääkkylän ja Liperin välillä kasvattaa jonkin verran kuluja, mutta Tiehallinto tähtää hyvään asiakaspalveluun.

– Nykyisin on harvinaisempaa Suomessa, että aikatauluista luovutaan ja palataan takaisin vanhaan käytäntöön. Muistaakseni Rääkkylä toivoi, että aikatauluista luovuttaisiin. Toiset tykkäävät aikatauluista ja toiset eivät, Savo-Karjalan tiepiirin tiemestari Paavo Kosonen tiivistää.

Ylinopeutta ei ole syytä ajaa

Rääkkylässä asuva ja säännöllisesti mökillään Liperissä käyvä Pirkko Vänskä on sitä mieltä, että aikataulusta luopuminen on ollut hyvä ratkaisu, vaikka näkee asiassa myös kolikon toisen puolen.

– Olen kulkenut sitä väliä vuodesta -65 ja toisaalta oppinut ehtimään perille aikataulun mukaan. Se tässä on hyvä puoli, että nyt ei kenenkään tarvitse kiirehtiessään ajaa ylinopeutta, kun lossin lähtöä ei voi etukäteen ennustaa, Pirkko miettii.

Pirkko kertoi muistuttaneensa poikaansa, että kuljettajien tauot pitää vielä muistaa entiseen tapaan. Ja aina siinä lossilla kulkiessa menee Pirkon laskujen mukaan kymmenisen minuuttia.

– Joka viikko minä kuljen Rääkkylän ja Liperin väliä, joskus kaksikin kertaa. Tyttärenikin on sanonut, että aikatauluista luopuminen oli hyvä asia.

Yksi ehtinyt jo valittaa

Rääkkylän kunnanhallitus päätti noin vuosi sitten hakea Arvinsalmen lossin aikataulusta luopumista.

– Ihmiset ottivat runsaasti yhteyttä kuntaan päin, kun aikauluun aikoinaan mentiin. Kuuntelimme asukkaiden enemmistön mielipidettä, kun tuli mahdollisuus hakea aikataulusta luopumista. Päätös tuli nyt vuoden viiveellä voimaan, kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Laasonen kertoo.

Yksi asukas on jo soittanut vuodenvaihteen jälkeen Laasoselle ja valittanut, että päätös luopua aikataulusta ei tunnu hyvältä. Nykyisen käytännön hyviin puoliin kuuluu myös se, että ei synny tilannetta, jossa lossi on tyhjän panttina vastakkaisella rannalla ja autoilija odottaa kiireisenä toisella puolella.

Vastaa