Adressi lukion puolesta liikkeelle Liperissä

Liperin lukion 1-luokkalaisilla Jussi Rouhiaisella (takana vasemmalla), Janne Heiskasella ja Antti Monosella olisi ollut kova halu lukio-adressin allekirjoitukseen, mutta keräyksen järjestäjät edellyttävät osallistujilta täysi-ikäisyyttä. Yksi kolmesta oikaisuvaatimuksen jättäneestä, Jari Karhukorpi, sen sijaan pääsi avaamaan ensimmäisen listan nimellään.

– Meidän koululaiselle ainakin Liperissä opiskelu on ollut yhtä vastamäkeä. Kun tytär oli menossa alakouluun, se lakkautettiin alta pois Lammussa. Kun tuli yläasteen vuoro, se lopetettiin Kolehmalassa ja nyt menee lukio alta kirkonkylällä, manasi lapsensa opiskeluhistoriaa Eila Mononen.

Leppälahden (Kolehmalan) koulun säilymisen puolesta taistellut Pirjo Pulkkinen epäili puolestaan, että Liperissä on valmis kaava, jolla toimivia kouluja lopetetaan.

”Lupaukset eivät pidä”

Kuntalaisadressia valmistelleet oppilaiden vanhemmat ihmettelivät mm. sitä, miksi päättäjät, jotka edessä päin sanovat haluavansa säilyttää lukion, eivät lupauksiaan kuitenkaan päätöksentekovaiheessa pidä.

Vanhempainneuvoston puheenjohtaja Sirpa Naumanen sanoo, että toiveita kuntalaisadressista on tullut monelta taholta, kyse ei ole vain oppilaiden vanhempien mielenilmauksesta.

Hankkeen takana olevat uskovat, että Liperin lukiolla olisi tulevaisuus yhtenä Joensuun seudun lukioista. Se toki edellyttää selkeitä kehittämistavoitteita ja -strategiaa.

Lukion nykyistä negatiivissävyistä markkinointia haluttaisiin kääntää myönteisempään suuntaan

– Tällainen ns. markkinointi suorastaan loukkaa opiskelijoita ja herättää sen epämiellyttävän mielikuvan, ettei lukio arvosta opiskelijoitaan.

Liperin lukion säilyttämisellä halutaan turvata myös niiden nuorten, joilla eri ole kiitettävää keskiarvoa, mahdollisuus valkolakkiin.

Kuntalaisadressissa korostetaan sitä, että Liperin kunta on vuosisatoja halunnut panostaa kuntalaistensa sivistyksen tasoon ja kymmeniä vuosia mahdollistanut yleissivistävän lukio-opetuksen.

– Me allekirjoittaneet emme myöskään halua, että tämä perinne katkeaa hätiköidysti tehtyihin päätöksiin.

Liperin kunnanhallituksen pikapäätös lukion alasajosta on käynnistänyt laajan ja voimakkaan keskustelun oman lukion tarpeellisuudesta ja päätöksentekotavoista. Päätöksestä on jätetty kolme oikaisuvaatimusta.

Vastaa