Divina Musican musiikki Vuoden teko, Esko Pajariselle lehden Antti

Divina Musica palkittiin Kotiseutu-uutisten 40-vuotisjuhlissa. Palkintoa olivat vastaanottamassa Heidi Mononen (vas.), Susanna Karjalainen ja Jaana Ravattinen. Oikealla päätoimittaja Tarmo Nenonen ja taustalla Antti-patsaan saanut elokuvaohjaaja Esko Pajarinen.

– Nyt meitä on oikeasti pyydetty esiintymään, eikä meidän ole tarvinnut itse tuppautua, Divina Musican puhenainen Jaana Ravattinen kuvaa pari vuotta vanhan yhtyeen kehityskaarta.

Viimeisin voimannäytös oli Audite, silete! -esikoislevy, joka äänitettiin Ylämyllyllä Pilfinkin studiossa. Levy julkaistiin marraskuun lopussa. Ensimmäinen 400 kappaleen painos on myytiin loppuun saman tien. Siitä hyvästä yhtye sai Kotiseutu-uutisten Vuoden teko -tunnustuksen, joka on järjestyksessään 22.

Yhtye on menestyksestään ”äimän käkenä”.

– Levyjä eivät ole ostaneet pelkästään sukulaiset, vaan niitä on kysytty myös konserteissa, Ravattinen lataa räväkkään tyyliinsä.

Levy on saanut hyvää palautetta paitsi yleisöltä, myös kriitikoilta. Yhtyeen jäsenet eivät ottaneet itseensä, vaikka levyarvosteluissa on havaittu myös jonkin verran parantamisen varaa.

– Allekirjoitamme kaikki. Huomasimme itsekin samat virheet levyltä. Ilmeisesti sitä pitää laulaa levylle saakka, ennen kuin huomaa virheensä, Ravattinen sanoo.

– Joka tapauksessa olemme ylpeitä levystä ja seisomme sen takana.

Yhtyeessä laulavat Kirsi Hirvonen, Susanna Karjalainen, Heidi Mononen, Jaana Ravattinen ja Wilhelmiina Virolainen. Säestäjänä toimii mm. Liperin seurakunnan kanttorina tunnettu Juha Pesonen.

Uutta ohjelmistoa kasaamaan

Yhtye keikkailee jouluun saakka eri puolilla maakuntaa. Liperissä naiset nähdään seuraavan kerran lauantaina järjestettävässä Hyvän joulumielen konsertissa.

Ensi vuoden asioita on uuden ohjelmiston kokoaminen.

– Me olemme vahvoja tässä keski-aikaisessa laulussa ynnä muussa vanhassa musiikissa. Ja Suomessa ei ole kovin paljon muita näitä vakavampia juttua laulavia yhtyeitä.

Kansanmusiikkiryhmiä ja jazz-ryhmiä kyllä löytyy, Ravattinen sanoo,
Divina Musica lupaa julkaista jatkossakin äänityksiä. Myös muita tavoitteita on. Eikä ihan vaatimattomia.

– Kiva olisi voittaa joku kilpailu, esimerkiksi Tampereen sävel -kilpailu. Voisiko sanoa, että olemme x vuoden päästä siellä. Esimerkiksi lauluyhtye Rajaton nousi laajempaan tietoisuuteen sitä kautta, Ravattinen maalailee.

Esko Pajariselle Antti-patsas

Kotiseutu-uutisten Antti-patsaan sai tänä vuonna Esko Pajarinen Käsämästä. Hän on kuvannut filmille ja videolle Liperin ja maakunnan perinteitä yli kolmen vuosikymmenen ajan.

– Ilman Esko Pajarisen ammattitaitoista kuvausta ja tiivistä yhteistyötä Liperi-Seuran kanssa, moni paikkakunnan perinteisiin liittyvä asia olisi jäänyt tallentamatta. Ne ovat myös tulevien sukupolvien katseltavissa, sanoi päätoimittaja Tarmo Nenonen.

Esko Pajarisen tuoreinta tuotantoa on syksyllä Leipäpäivän yhteydessä esitelty Pellava-video. Aiemmin hän on kuvannut mm. viljan tien pellolta pöytään Siemenestä suuvärkkiin -videossa sekä Liperin meijerin yli 100-vuotisen historian.

– Ei tallentaminen ole vielä tiensä päässä. Valmisteilla on jotain liperiläiseen ruokaperinteeseen liittyvää, Esko Pajarinen vihjaisi.

Vastaa