Kirkkoniemen rantatonteista

Jyrin Kirkkoniemen alueen ensimmäinen jakokierros päättyi viime torstaina. Tarjousten ja vuokrahakemusten kohteena oli 37 tonttia.

Suurimman mielenkiinnon odotettiin kohdistuvan rantatontteihin, joita oli tarjolla 11 kappaletta. Hulppealla paikalla harjun kupeessa olevat omarantaiset tontit eivät kuitenkaan saaneet aikaan hurjaa tarjouskilpailua. Hakemuksia ja tarjouksia tuli kaikkiaan 65 kappaletta, joista 25 koski rantatontteja.

– Odotin kieltämättä suurempaa kiinnostusta rantatontteihin, yhdyskuntasuunnittelija Janne Teeriaho myöntää.

Leinosenlammen rantojen rakentaminen viivästyi vuosia asemakaavasta käydyn valitusruljanssin vuoksi. Teeriaho arvelee sen vaikuttaneen tarjousten määrään.

– Suurin kiinnostus oli pari vuotta sitten. Kirkkoniemeen halunneet ovat ehtineet hankkia tontin muualta.

Jostakin syystä yksi rantatontti, vieläpä hyvällä paikalla sijainnut, ei saanut ainuttakaan tarjousta.

– Se olisi mennyt pohjahinnalla, jos joku olisi huomannut tarjota. Siitä järjestetään tarjouskilpailu niille, jotka eivät saaneet tonttia ensimmäisellä kierroksella.

Ajatus rantasaunasta Leinosenlammella houkutteli eniten joensuulaisia. Vain kolme tonttia sai liperiläisen omistajan.

Kallein 54.000 euroa

Rantatontit ovat 1800-2500 neliön kokoisia. Kalleimman tontin hinnaksi tuli 54.000 euroa. Se on yli kymmenen tuhatta euroa enemmän kuin pohjahinta.

Maapohjan minimihinnaksi oli asetettu 17 euroa neliöltä, jolloin kallein tontti olisi maksanut 43.775 euroa ja halvin 30.600 euroa.

Rantatontit toivat kunnan kassaan noin 470.000 euroa. Tulokseen ollaan suhteellisen tyytyväisiä.

Hieman kauempana rannasta sijaitsevista tonteista myydään kolmasosa ja loput vuokrataan. Niille on asetettu kiinteä 7-11 euron neliöhinta. Edullisimmillaan ”sisämaan tontin” sai omaksi noin 12.000 eurolla.

Rakentamaan aikaisintaan toukokuussa

Teeriahon mukaan tonttien ostajat pääsevät rakentamaan touko-kesäkuussa. Puiden kaato aloitetaan joulukuun lopussa ja kunnallistekniikka rakennetaan keväällä.

Tontin ostajan on rakennettava vähintään sadan neliön asuinrakennus kolmen vuoden kuluessa.

– Leinosenlammen rantaan on jätettävä 15 metrin levyinen suojapuustokaistale. Alue on myös ensimmäisen luokan pohjavesialue, joten laajoja nurmikkoalueita ei voi tehdä, Teeriaho kertoo.

Kirkkoniemeen on kaavoitettu kaikkiaan sata tonttia. Ensi vuoden lopussa jakoon tulee 32 tonttia ja vuoden 2008 loppupuolella viimeiset 31 tonttia.

Omarantaisia tontteja on jäljellä vielä toiset 11 kappaletta.

Vastaa