Loiri teki pelastustalkoista elämysmatkan

Sävellettyjen Eino Leinon runojen tulkitsemisesta tunnettu Vesa-Matti Loiri halusi kaapata kaikki kuuntelijat mukaan hienojen tekstien pauloihin.

Loiri käynnisti konsertin kappaleella Laulu on iloni ja työni. Alkusoinnut olivat imaisseet laulajan mukaan, mikä tiesi yleisön kannalta lupaavia hetkiä. Ennen seuraavaa heittäytymistään Loiri palasi hetkeksi niihin syihin, joiden takia hän, talkooväki ja yleisö olivat kerääntyneet Kiteen Vespeliin.

– Olemme täällä tärkeän asian ympärillä, Loiri tiesi.

Rääkkylän kansanmusiikkiyhdistys oli ottanut ensimmäisen erävoiton taistelussa Kihauksen puolesta, kun iltapäivän edetessä varmistui, että lipputulot peittävät tukikonsertin kulut ja antavat pientä lisäsykäystä festivaaliväen taloudellisille ponnisteluille.

Loiri kuitenkin sai nopeasti tokaistua turhan tärkeyden pois ilmoilta, kun oli aika nauttia hyvästä musiikista.

– Meillä on edessä pitkä setti. Spiikkailen sitten laulujen välissä pidempään. Ihan puuta ja heinää, Loiri huvitti yleisöään.

Loiri tunnisti vauvan äänen

Täysipainoista ja hyvin onnistunutta Loirin keikkaa edelsi kahvitarjoilu, jonka yhteydessä paikalliset kansanmuusikot lämmittivät soitollaan paikalle tulleita ihmisiä. Yleisön joukossa oli kuuntelijoita esimerkiksi Savonlinnasta ja Simpeleeltä asti.

Loiria säestivät Pauliina ja Peter Lerche, jotka olivat pyytäneet monista yhteisistä konserteista tuttua ystäväänsä laulamaan hyvän asian puolesta. Peter vastasi konsertissa kuultujen kappaleiden sovituksista.
Filosofeeraava ylioppilas oli yksi konsertin alkupuolen kohokohdista.

Laulujen välissä Loiri kuuli pienen vauvan ääntä ja kysyi Peteriltä:

– Onko se pikku Lerche siellä?

Kihauksen taiteellinen johtaja Pauliina myönsi konsertin jälkeen Vesa-Matin tunnistaneen vauvan äänen oikein.

– Oli se meidän pikkuinen, joka lauloi mukana.

Omalla tyylillä ja älyttömän hyvin

Konsertin huikeaan loppulentoon saattaneiden Itkevän huilun ja Nocturnen jälkeen yleisö antoi raikuvat suosionosoitukset, joista Loiri oli vielä pitkään keikan jälkeen kiitollinen.

Takahuonetarjoilua hoitanut nuoriso-ohjaaja Tarja Nevalainen käytti talkootyön lomassa saamansa tilaisuuden hyväkseen ja sai kestävän muiston rääkkyläläisten ihasteltavaksi.

– Pyysin häneltä nimikirjoituksen konserttijulisteeseen, jonka vien nuorisotalolle, Tarja lupasi.

Alkuinnostusta muiden paikallisten kansanmuusikoiden kanssa nostanut Jussi Kaasinen oli yllättynyt Loirin panoksesta.

– Mies veti keikan omalla tyylillään ja älyttömän hyvin, Jussi näki.

Vastaa