Rääkkylässä mietitään miten parhaiten hyödytään Ketin palveluista

Niemisen Seudun Metsästysyhdistyksen jäsen Esko Pakarinen tähtää tarkasti uusitulla haulikkoampumaradalla Rääkkylän Jokikummussa. Rääkkylässä asuvan Pakarisen takana on kirjanpitäjän koppi, joka kaipaa vielä lisää maalia.

Sopimus on tarkoitus uusia vuosille 2007-2013. Kunnan asukaslukuun perustuva osuus nousee nykyisestä 25 eurosta 28 euroon. Mahdollisten muuttotappioiden seurauksena Rääkkylän maksama kokonaissumma pienenisi tulevina vuosina.

– Osuus nousee yhtä asukasta kohti kolmella eurolla. Tavallaan se kasvaa koko ajan rajusti ja mietimme, että miten sopimuksesta saatavat hyödyt ovat nähtävillä, maaseudun kehittämislautakunnan jäsen Timo Mölsä (kesk.) pohtii.

– Toisaalta Rääkkylä on käyttänyt hyvin Ketin palveluita ja hyväksyimme virkamiesten valmisteleman esityksen. Lisäsimme vuoden 2007 tavoitteisiin, että seuraamme tarkasti Ketin tavoitteiden toteutumista Rääkkylän osalta.

Sopimuksen uusimisen seurauksena erilaisia kuntarahoitusosuuksia poistuu ja siirtyy Ketin vastattavaksi. Maaseudun elinvoimaa ajavan kehittämistoimen osalta menokehys on 232.381 euroa vuodelle 2007.

Uutta potkua harrastukseen

Tulevaisuuden näkymiä tarkasteltaessa esiin nousi, että toimivien maatilojen määrä on laskemaan päin tulevina vuosina.

– Vanha väestö on lopettelemassa toimiaan ja uusia tulee vähän. Erikoisviljelyala laskee viidellä hehtaarilla tästä vuodesta seuraavaan siirryttäessä, Mölsä harmittelee.

Kehittämislautakunta jakoi kylien ja yhteisöjen yleishyödyllisten hankkeiden tukemiseen yhteensä 2.000 euroa. Avustushakemuksia tuli kolme määräaikaan mennessä.

– Se vähän ihmetytti, että hakemuksia tuli niin vähän, Mölsä myöntää.

Niemisen Seudun Kyläyhdistys sai 650 euroa Kylmäpohjan ranta-alueen rakennusten kunnostustöihin ja Haapasalmen seudun kyläyhdistykselle annettiin 350 euroa sähköpattereiden uusimiseen ja palotikkaiden hankintaan.

Suurimman potin sai Niemisen seudun metsästysyhdistys. Yhdistys sai haulikkoratansa kunnostamiseen 1.000 euroa tukea. Radan parannustöiden kokonaiskustannusarvio on 6.000 euroa.

– Hankimme sähkötoimiset kiekonheittäjät radalle. Homma on pientä säätöä vaille valmis, yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Mikkonen toteaa.

– Olemme tehneet mielettömästi talkootyötä. Pitää nostaa hattua seuran muutamille jäsenille.

Pitkän linjan haulikkoammunnan harrastaja Esko Pakarinen uskoo, että lajilla on nyt entistä paremmat edellytykset saada mukaan uusia harrastajia Rääkkylässä.

Vastaa