Seurakunnan asiat eivät kiinnosta nuoria

– Ehdokkaiden keski-ikä on 55,6 vuotta. Olen huolestunut vaaliehdokkaiden keski-iän noususta. Nuoria tarvittaisiin enemmän päättämään heitä koskevista asioista, Juha Alanen pohti kirkkovaltuuston kokouksessa Rääkkylässä.

Myös ehdokkaiden lukumäärä (17) on todella pieni kirkkovaltuuston jäsenen Alasen mielestä. Rääkkylän seurakunnan kirkkovaltuustoon valitaan kuitenkin 15 henkeä syksyn 2006 seurakuntavaaleissa.

– Maaseudun nuoria eivät kiinnosta seurakunnan asiat, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Terttu Hirvonen myötäili.

Ehdokaslista lensi roskikseen

Vaalien äänestyspäivät ovat 12.- ja 13. päivä marraskuuta, jolloin kansa tuskin virtaa suurina joukkoina valitsemaan sopivinta ehdokastaan Rääkkylässä. Edellisellä kerralla Rääkkylän seurakunnan kirkkovaltuuston vaalien äänestysprosentti oli 18,34.

– Heitin ehdokaslistan jo roskikseen. En ole enää viime vuosina käynyt kirkossa. Radion aamuhartaudetkin ovat muuttuneet sellaisiksi, että niissä ei puhuta entiseen tapaan raamatullisista asioista, Rääkkylässä asuva Voitto Laakkonen harmitteli matkalla kauppaan.

Vain yksi 20 rääkkyläläisestä kertoi käyvänsä äänestämässä seurakuntavaaleissa. Satunnaisotannalla tehdystä kyselystä ei voi varmuudella päätellä kuin sen, että 19 kuntalaista jättää todennäköisesti äänestämättä. Sellaiset merkit ovat kuitenkin ilmassa, että ehdokas ei tarvitse kirkkovaltuustoon pääsemiseksi montaakaan ääntä.

– Äänestyspaikan ovet olivat jo kiinni viime vaaleissa, kun olin liian myöhään menossa valitsemaan ehdokasta, Sami Soininen muisteli epäonnista reissuaan vuonna 2002.

Soininen myöntää, että tulevien vaalien ehdokasasetelma ei vaikuta äänestäjien kannalta kovinkaan kutkuttavalta.

– Ehdokkaiden korkea keski-ikä kertoo siitä, että tämä on eläkeläiskunta. Ehdokkaiden vähäinen määrä kertoo ihmisten kiinnostuksesta kirkkovaltuustoa kohtaan.

Vastaa