Kiistellyt tontit tulivat hakuun

Varuskunta-alueen muistot elävät vielä Kirkkoniemen harjanteilla. Vanhan parakin perustuksen paikalle voi rantatontin ostaja suunnitella vaikkapa kellaria.

Vuosikausien kiistan aiheena ollut Jyrin Kirkkoniemi avautui hyvistä omakotitalon paikoista kiinnostuneille.

Kierroksella oli parikymmentä kiinnostunutta. Ostajien joukko ei rajautunut kuitenkaan tähän, sillä tontteihin on ollut mahdollisuus tutustua myös kunnan internet-sivuilla.

– On tätä kohtaan jo monenlaista ennakkokiinnostusta ollut. Alueella on tehty ilkivaltaa ja tonttipaaluja on pitänyt pystyttää useaan kertaan, valisti yhdyskuntasuunnittelija Janne Teeriaho.

– Suurin piirtein tämänsuuruista joukkoa odotimme, vähintään tätä kahta kymmentä.

Harjun kupeessa Leinosenlammelle päin sijaitsee 11 omarantaista tonttia, jotka ovat tarjousten perusteella myynnissä, ja joihin kovimman kiinnostuksen ennakoidaan kohdistuvan.

Lauantain kierroksella ei poikkeuksellisen innostuksen määrä ollut kuitenkaan mitattivissa rannan lähestyessä; kulkijoiden askel oli yhtä ripeää tai verkkaista. Ehkäpä ostoinnostus haluttiin muilta peittää.

Korsupolulta perustuksille

Tutustumiskierros aloitettiin Korsupolulta. Varuskunta-ajasta muistuttavat kadunnimet etenivät Lipaspolulle, ja matkan varrella piti varoa polkaisemasta poteroon.

Joitakin armeijan jälkiä maastossa vielä näkyy. Purkamatta olevat parakkien perustukset saivat jonkun kysymään, voisiko niitä käyttää talon pystyttämiseen…

– Tontilla olevien rakennelmien hävittämisestä vastaa ostaja, Teeriaho muistutti.

Alue on rakentamista ajatellen Ylämyllyn kankaiden tapaan hyväpohjainen, muodostukseltaan moni-ilmeinen. Esimerkiksi sellaiselle rakentajalle, joka suunnittelee maan alle sijoittuvaa kellaria, löytyy valmiina sopiva ”suppa” ja rinneratkaisua haluaville on käypää maastoa valita asti.

– Tämä on ensimmäisen luokan pohjavesialuetta. Tänne ei ole mahdollista tehdä laajoja nurmikoita talon ympärille, Teeriaho evästää.

– Eikä saunaa saa rakentaa lähemmäs 15 metriä rannasta, jos sauna on millä tontilla sallittu. Suojapuustoa ei saa poistaa.

Myös rakennusten pinta- ja kattomateriaaleista ja -väreistä on alueen eri puolilla erilaiset määräykset.

Kolmen vuoden rakentamisvelvoite

Tonttien koko vaihtelee runsaasta 1600 neliöstä hieman yli 2500 neliöön. Rakennuspinta-ala voi olla enintään 15 prosenttia maapohjan pinta-alasta.

– Jos joku katseli pari viikkoa sitten tietoja netistä, on tonttien koko siitä hieman saattanut tarkistuslaskennassa muuttua, esittelijä sanoi.

Tontin Kirkkoniemestä voi hankkia ostamalla tai vuokraamalla. Vuosivuokran osuus on yksi viidestoista osa maapohjan myyntihinnasta.

Rantatontit eivät ole vuokrattavissa. Niistä käydään tarjouskilpailu, joka päättyy 30. marraskuuta puolilta päivin.

Maapohjan minimihinnaksi on asetettu 17 euroa neliöltä. Tältä pohjalta laskettuna halvin rantatontti maksaisi 30.583 euroa, kallein 43.775 euroa.

Kauppaan liittyy rakentamisvelvoite: vähintään 100 neliön asuinrakennus kolmen vuoden kuluessa.

Vähän kauempana rannasta sijaitsevat tontit myydään tai vuokrataan kiinteällä 7-11 euron neliöhinnalla. Edullisimmillaan tontin saa noin 12.000 eurolla, kallein maksaa 20.600 euroa.

Kunta markkinoi aluetta: ”Oma iso tontti järven rannalla, kaupungin kupeessa, hyvien liikenneyhteyksien ja virkistysmahdollisuuksien äärellä. Mahdoton yhtälökö? Ei Liperissä! Kirkkoniemen ykkösvaiheen tontit myydään nyt.”

Vastaa