Siikakoskentielle sittenkin rahaa?

Liikenneministeri Susanna Huovinen pyytää Savo-Karjalan tiepiiriltä selvityksen Siikakoskentien kunnostamisesta. Asian ministerille esittäneen Jukka Ikosen (oik.) tukena oli liperiläinen kansanedustaja Eero Reijonen.

Jukka Ikosen johdolla liikenneministeri Susanna Huovisen Helsingissä tavannut kahden miehen karvalakkilähetystö uskoo, että hanketta koskevat tiedot on nyt päivitetty ajan tasalle ja asia etenee.

– Ministeri suhtautui vierailuumme ja esittämiimme faktoihin vakavasti ja käynnisti välittömästi selvitykset. Hän ihmetteli sitä, miksi peruskorjausta ole jo tehty, Ikonen kertoo.

– En ihmettelisi, jos työt tieosuudella käynnistyisivät ensimmäisen vaiheen osalta jopa tänä vuonna.

Ikonan harmittelee, että päätösten pohjana on ollut virheellistä tietoa aina ministeritasoa myöten.

– Edellisellä liikenneministerillä oli sellainen tieto, että tieosalle oli tehty kelirikkokorjauksia. Tämän tiedon pohjalta ministeri Leena Luhtanen antoi virheellisen vastauksen kansanedustaja Esa Lahtelan kyselyyn.

– Tiepiirikin totesi silloin, ettei kyseiselle tielle tehdä mitään, sillä se on tulossa peruskorjaukseen lähivuosina, viimeistään vuonna 2007.

Ministeritapaamisen keskiviikkona Helsingissä junaili kansanedustaja Eero Reijonen, joka itsekin osallistui neuvotteluun. Hän on eduskunnan liikennevaliokunnan jäsen. Kylältä Jukka Ikosen tukena oli Antero Hovattala.

Kuntoon kolmessa vuodessa

Jukka Ikonen uskoo, että ”tieasia on nyt hyvällä mallilla”.

– Ministeri Susanna Huovinen totesi, että asialle pitää tehdä jotain ja pyytää ensivaiheessa selvityksen Savo-Karjalan tiepiiriltä.

– Keskustelun perusteella voisi olettaa tieasian korjautuvan kolmessa vuodessa, ja viimeisen vaiheen pitävän sisällään tien päällystämisen. Liikennetiheys täyttää päällystetien vaatimukset.

Kyse on Viinijärvi-Siikakoski -tieosuudesta, jolla on pituutta 2,5 kilometriä. Sen perusparannuksen kustannusarvio on 350.000 euroa.

Liikennemääräksi on laskelmissa todettu 420-480 autoa vuorokaudessa. Tästä on rekkojen osuus 20-30 autoa. Pöllänniemen pudotuspaikalle tuodaan tukkikuormia ja lisäksi tietä käytetään yhdystienä Kuopion- ja Varkaudentien välillä.

Ministerille jätetyssä kirjelmässä muistutetaan, että kyse on Pohjois-Karjalan vilkkaimmin liikennöidystä soratiestä.

Tien peruskorjausta kyläläisten kanssa pian parikymmentä vuotta ajaneen Jukka Ikosen pinna paloi lopullisesti, kun hän huomasi koko asian häipyneen vähin äänin tielaitoksen tulevien vuosien hankeluettelosta.

– Siihen, että olisimme korjanneet itse pahimpia paikkoja, ei tielaitokselta saatu lupaa, ei edes liikennemerkkien eteen kasvaneiden vesakkojen poistamiseen. Talkooväkeä olisi löytynyt ja kunta lupasi lapiot, Ikonen naurahtaa.

Itsekin kuntapuolen pitkäaikaisena vaikuttajana tunnettu Ikonen vakuuttaa, ettei hän ole keräämässä henkilökohtaisia pisteitä politiikkaan palatakseen.

– Olin vain yksinkertaisesti pettynyt asian huonoon käänteeseen. Eivät nämä hankkeet näköjään etenee, jos joku ei niitä aktiivisesti aja.

Vastaa