Helle kypsytti leipäviljasta hyvälaatuista

Leipäviljasadosta saatiin pitkään jatkuneesta kuivuudesta huolimatta keskimääräinen. Kuuma kesä oli rukiille suotuisa. Kuva Liperi-Seuran rukiinleikkuutalkoista. Seuran vilja päätyy pääosin puurotarpeiksi.

– Kyllä viljelijöillä odotusarvot kesällä olivat alhaalla, kertoo Liperin Myllyn päällikkö Kari Huikuri. Pitkän kuivuuden arveltiin heikentävän satonäkymiä merkittävästi. Nyt puinnit alkavat olla takanapäin ja satomäärät selvillä.

– Positiivisesti yllätti, Huikuri toteaa.

Pahimpaan varauduttiin, mutta ennätyskuiva kesä kasvattikin keskimääräisen viljasadon. Paikalliset vaihtelut ovat tavanomaista suurempia. Viljelyalan maalaji, sijainti ja kasvukauteen osuneet paikalliset sadekuurot ovat aiheuttaneet isoja eroja tilojen välillä.

Laadultaan tämänkesäinen sato on hyvää. Yleensä sadon laatua heikentävät sateet ja märkyys. Nyt pelättiin kuivuuden olevan niin ankaraa, että se näkyisi jo laadussa. Lämpö kuitenkin vain kasvatti jyvien kokoa ja painoa. Poutasäätä riitti vielä puintiaikaakankin ja vilja saatiin kuivana talteen.

Syysruis selvisi hyvin

– Puimaan päästiin huomattavan aikaisin, kertoo viinijärveläinen viljelijä Kosti Parviainen.

Lämmin sää joudutti viljan kypsymään pari viikkoa keskimääräistä aikaisemmin. Parviaisella on pitkä kokemus viljanviljelystä, mutta näin kuivaa kesää ei muistista löydy.

– ”Vanhat miehet” tietävät, että vuonna -55 oli näin kuivaa, Parviainen naurahtaa.

Niinpä ensikäden tietoa viljelysten selviämisestä ei ollut.

– Mutta ei se näytä viljaan herkästi vaikuttavan.

Kranttuna pidetty ruis selvisi Parviaisen mukaan parhaiten.

– Siihen on looginen selitys. Syysruis ehtii jo syksyllä juurtua märkään maahan ja keväällä lumien sulettua lisää.

– Rukiille tämä oli otollinen kesä. Kesän lämpösumma muodostui korkeaksi ja ruis pitää lämmöstä, kertoo Kaisa Matilainen Pro Agria Pohjois-Karjalasta.

Matilainen toteaa leipäviljasadosta kaikkinensa tulleen kohtuullisen. Satotappioita tuli jonkin verran etenkin ohrassa.
Säilörehun kannalta tilanne on Liperissä vaikeampi.

– Toinen sato meni piloille, Matilainen kertoo.

Pelloilta on korjattu oljetkin talteen.

– Meillä tilanne ei ole kuitenkaan niin huono kuin eteläisemmässä Suomessa. Ensimmäinen säilörehusato oli runsas. Vaikea rehutilanne näkyy kuitenkin jo rehun hinnassa.

Toinen perättäinen yhtä sateeton kesä hankaloittaisi etenkin rehutilannetta entisestään. Enemmän kuitenkin merkitsee, mihin aikaan kesästä kuivat kaudet osuvat.

Vastaa