Tuokkee vettä!

Vuosikymmenet moitteettomasti vettä antanut Ukonpuron vesiyhtymän lähde kuivui sateettoman kesän seurauksena. Ilkka Luostarinen toteaa, että kaivossa on vettä puoli metriä, kun normaalisti sitä on lähemmäs kaksi metriä.

Liperin paloasemalta on muiden töiden ohessa ajettu säiliökaupalla vettä eri puolille kuntaa. Palomestarin viransijaisen Tapio Aaltosen mukaan vesiralli alkoi todenteolla heinäkuun puolessa välissä. Noin 13 kuutiometrin vesilastissa oleva säiliöauto pyörähtää joillakin tiloilla jopa kaksi kertaa viikossa.

– Vedentarve lisääntyy vain syksyä kohden. Näillä näkymin ensi talvena joudumme ajamaan paljon, Aaltonen sanoo.

Pienempään tarpeeseen vettä on viety sammutusautoilla. Paloasema veloittaa tunnin reissusta 53 euroa. Lisäksi kunta laskuttaa vesikuutiota kohti 1,22 euroa. Osa viljelijöistä hakee vettä omiin säiliöihinsä suoraan paloaseman hanasta, osa on tilannut urakoitsijan kuljetushommiin.

Aaltonen toivoo, että säiliöauto tilattaisiin hyvissä ajoin, koska palomiesten kiireistä ei tiedä.

– Vedenajo ei ole meidän ensisijainen tehtävämme. Pyrimme kuitenkin tuomaan veden jo samana päivänä kun soitto tulee.

Lähde kuivui

– Heinä-elokuun vaihteessa rupesi vedentulo tökkimään, Peltoniemen tilan isäntä Ilkka Luostarinen kertoo.

Käsämäntien varressa sijaitsevan Luostarisen jalostussikalan emakot jälkikasvuineen eivät nääntyneet janoon. Urakoitsija on ajanut vettä niin Luostarisille kuin kahdeksalle muulle Ukonpuron vesiyhtymän osakkaalle.

Vuonna 1974 perustettu Ukonpuron vesiyhtymä on pärjännyt näihin päiviin saakka lähteestä pumpatulla vedellä. Vettä on riittänyt hyvin, vaikka yhtymään kuuluu muutamia karjatilojakin.

– Muistaakseni vain kahtena keväänä on jouduttu ajamaan vettä muualta, Luostarinen sanoo.

Jatkossa vettä ei kuljeteta Ukonpurolle. Vesiyhtymä liittyi Käsämän vesiosuuskuntaan, jonka linja kulkee vain 300 metrin päässä omasta pumppaamosta. Osuuskunnan vettä rupesi valumaan hanoista eilen.

Luostarinen toteaa, että vesimaksut nousevat, mutta vedentulo on ainakin taattu. Lähde jätetään varalle. Sitä voi käyttää kun vettä taas on.

Nyt ei tarvitse sataa

Luostarisen tilalla aloitettiin puintihommat viime viikonvaihteessa. Kuivasta kesästä huolimatta sato näyttää kohtuullisen hyvältä. Juhannuksen jälkeen satoi sen verran, että ohra ja vehnä saivat hyvät lähtökohdat kasvulle.

Luostarinen arvelee puinnin keston riippuvan säistä. Päinvastoin kuin kesällä, viljelijät eivät nyt toivo sadetta.

Vastaa