Kihaus tarvitsee valtiovallan tukea

Ekton Korka -ryhmä esitteli Kihauksessa udmurtialaista tanssiperinnettä.

– Ihmisillä on kaunis hymy, kertoi Udmurtiasta kotoisin oleva Ekton Korka -ryhmän johtaja Andrei Prokopiev, omalla kielellään Ondi Purkei.

Tätä hymyä tarvittiin tämän kesän Kihauksessa tavallista enemmän, sillä pääsy tapahtumaan oli monella toppuuttelun, punaisena palavan liikennevalon takana – ja Kihauksen tarvitsema taloudellinen tuki päättäjien takana.

Vuodessa on 365 päivää, joista Kihausta on neljä päivää, jo kuudettatoista kertaa aina samaan aikaan heinäkuussa. Tänä kesänä samaksi ajaksi sattuivat tietyöt ja Rääkkylässä harvinaiset liikennevalot.

Mutta se siitä.

Kihaus käynnistyi kuuluvasti, nuorten leirin rumpuryhmä Jukka Hirvonen ja Eemeli Kuivalainen rummuttivat yhdessä leirin opettajien Jukka Kyllösen ja Tiina Mensosen kanssa kaiken kansan tervetulleeksi kihaustunnelmaan.

Sanoiksi sen puki kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Laasonen, joka viestitti toiveita valtiovallalle: Pohjois-Karjalan merkittävimpiin kesätapahtumiin lukeutuva Kihaus tarvitsee taloudellista tukea. Kansanmusiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kylänpääkin pitää Kihauksen saamaa 35.000 euron tukea liian pienenä tapahtuman merkittävyyteen ja lähes 200.000 euron budjettiin nähden.

Kaustisen saama tuki on neljä, viisi kertaa suurempi.

– Talkootyö on elinehto, kiitti Laasonen.

Henkistä tukea Kihaus sai avajaisissa naapurimaan puolelta asti. Nuoria soittajia ja laulajia, samoin kuin jo rutinoituneita kihauspelimanneja kiiteltiin taputuksin. Kiitosta sai mm. nuorten leirin sävellyskilpailussa toiseksi tullut Reetta-Mari Kellokoski ja tietysti voiton vienyt J.P. Piirainen.

Tapani Variksen ja Tuomas Logrenin yhteissoitto jäi pitkäksi venähtäneen avajaisohjelman jalkoihin, mutta onneksi poikia oli mahdollisuus kuulla eri kokoonpanoissa pitkin Kihausta. Tapani on palannut juurilleen, melkein Rääkkylään, Hammaslahden Nivaan.

Jazzin hurmaa

Ensimmäisen illan yhtenä kohokohtana oli Karjalan kunnailla jazz -kohtaaminen. Burlakat panivat parastaan – eikä siinä juuri taida parantamisen varaa ollakaan.

Johanna Iivanaista & Eero Koivistoisen yhtyettä olisi kuunnellut pidempäänkin kuin mitä illan riennoista toiseen pistäytyminen salli. Kaunista, kaunista laulua, laitetaanpa kokoonpano korvan taakse.

Päälavan PMMP kokosi jo torstaina pikkuväen ja Mari Multasella täydentynyt Burnclear nuorison.

Perjantaina meno jatkui, yltyäkseen lauantaihin ja sunnuntaihin. Tavoiteltu 15 000 kävijää sai pohjalukemat torstaina – ainakin oluen myynnin suhteen. Siinä rikottiin kihaushistorian ennätys, miinusmerkkisesti tosin.
Mutta seuraavien päivien helle petrasi tulosta. Kihaus ja kansa kohtasivat toisensa, nyt edellisvuosia enemmän tanssin parissa.

Tänä vuonna taiteellisen vastuun kantavat Pauliina Lerche, Jukka Kyllänen ja Mari Kaasinen.

– Ihana, intiimi tunnelma, tiivisti Pauliina Lerche esiintyjien ja yleisön kokemuksia.

Vastaa