Reitit valmiina suunnistajille

Kelle kulta kuuluu? Antti Multala (vas.) ja Mikko Kauppinen ovat suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailujen kilpailunjohtajia.

Joensuulainen Kalevan Rasti järjestää maan tärkeimmän suunnistustapahtuman, Fin5-suunnistusviikon. Seura järjestää samanaikaisesti Liperin Taimen kanssa pyöräsuunnistuksen ja tarkkuussuunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut.

Kyseiset lajit ovat melko uusia, maailmanmestaruuskilpailuja on pidetty maailmalla vasta muutamana vuonna. Esimerkiksi tarkkuussuunnistukseen voivat osallistua myös liikuntavammaiset, koska lajissa ei ratkaise fyysinen voima vaan äärimmäinen tarkkuus.

Olennainen osa kilpailuista käydään Liperin maastoissa. Tarkkuussuunnistuksen mallisuunnistus käydään ensi viikon maanantaina Honkalampi-keskuksen ympäristössä. Keskiviikkona jatketaan Pärnävaaralla mm. pyöräsuunnistuksen pitkän matkan kilpailulla sekä tarkkuussuunnistuksen toisella osakilpailulla. Loppuviikolla on Fin5-osakilpailujen vuoro.

Kisakoneistoa on rakennettu ja rasvattu kolme vuotta. Järjestäjät ovat valmiita ottamaan vastaan noin 3.500 kilpailijaa. Maailmanmestaruuskarkeloissa nähdään noin 250 osanottajaa yli 30 maasta.

Järjestelyihin on satsattu noin miljoona euroa.

Yleisö voi seurata kilpailuja Pärnävaaran ja Kontiolahden Lehmon kisakeskuksista ja myös kokeilla samoja reittejä kuntosarjassa.

Järjestelyt ovat vaatineet useita talkootunteja Liperin Taimen piskuiselta suunnistusjaostolta. Antti Multala toimii pyöräsuunnistuksen kilpailunjohtajana. Tarkkuussuunnistuksenkin kilpailunjohtaja on liperiläinen, tosin Kalevan Rastia edustava Mikko Kauppinen.

– Kilpailijat liikkuvat osittain yleisillä teillä liikennesääntöjä ja suunnistuksen sääntöjä noudattaen, Multala kertoo.

Pärnävaarantien liikennettä joudutaan rajoittamaan kilpailujen aikana. Kansainvälisyys näkyy kunnassa muutenkin. Osa kilpailijoista majoitetaan mm. Kaprakkaan ja kesämökkeihin.

Vastaa