Asumisen vaihtoehdot -näyttelyssä väljää

Sanna Makkonen ja Jarno Toivanen tutustuivat Liperin tonttitarjontaan Janne Teeriahon (oik.) opastuksella. Eetu Toivanen nukkui äidin sylissä, mutta Teemu kurkisti kameraan.

Puolen päivän aikaan sunnuntaina Jyrin liikuntahallissa oli hiljaista, vaikka näytteillä olisi ollut monenlaista. Rakentamista harkitseville oli tarjolla mm. Liperin kunnan tonttitarjonnan esittelyä sekä talotehtaiden ja paikallisen rautakaupan, LVI-yrittäjien ja pankin edustajat.

Myös ne, joille rakentaminen ei tällä hetkellä ole ajankohtaista, olisivat saaneet näyttelystä mahdollisuuden tutustua paikallisiin käsitöihin, leivonnaisiin, mehuihin ja hunajatuotteisiin. Jostain syystä asiakkaita oli silti harvakseltaan.

Anna-Liisa Pussinen ja Kaija Hyötyläinen Liperi-Seurasta jakoivat tietoa ja kauppasivat muun muassa kirjoja ja viirejä:

– Hiljaista on ollut. Ehkä tämä kuitenkin on liian irrallaan SILVA-alueesta. Meille tämä on näkyvilläoloa ja pientä kaupankäyntiä, Pussinen kertoili.

SPR:n Marjatta Karttunen oli samoissa tunnelmissa:

– Ennakkoarviointi petti kahvileivonnaisten suhteen, mutta muutenhan tämä on meille lähinnä tiedottamista.

– Kauppa kävisi, jos olisi kävijöitä, Matti Luostarinen totesi. Mies markkinoi messuilla hunajatuotteitaan. Annentuvan Anne Pitkänen oli tuonut näyttelyyn leivonnaisia, jotka olivat tehneet kauppaansa verkkaiseen tahtiin. Maa- ja Kotitalousnaisten Pirkko Leppänen kertoi, että edellisenä päivänä oli sentään myyty yli 100 makkaraa kävijöille.

– Kortteja ja muutamat villasukat, Irma Kerkkänen Lipistä puolestaan summasi käsityöyhdistyksen myyntisaldon.

Ylämyllyn alueen tontit lähes lopussa

Näyttelyn järjestäjä, Liperin kunta, esitteli omalla osastollaan muun muassa kunnan tonttitarjontaa, rakennusvalvontaa ja kaavoitusta. Yhdyskuntasuunnittelija Janne Teeriaho totesi, että suurin kysyntä kohdistuu edelleen Ylämyllyn alueelle, jossa tällä hetkellä on tarjolla ainoastaan kaksi Jyrin viitosalueen haasteellista tonttia:

– Näille tonteille olisi mahdollista rakentaa komeita kolmikerroksisia taloja, mutta toistaiseksi ostajia ei ole löytynyt.

Suurin osa rakentajista on kiinnostunut ja odottaa Kirkkoniemen rantatonttien tuloa markkinoille. Tontit luovutetaan myyntiin todennäköisesti tulevina vuosina kolmessa erässä. Teeriahon mielestä Liperissä on silti muitakin hyviä vaihtoehtoja rakentajille:

– Välillä Liperin keskustan ja Viinijärven tontteja ei mennyt kaupaksi ollenkaan, mutta nyt niitä on kuitenkin myös myyty muutamia vuosittain. Toivottavasti ihmiset vähitellen huomaisivat, että Liperistä ja Viinijärveltä Joensuuhun on melkein yhtä helppoa ajaa kuin Ylämyllyltä. Myös palveluja ja asumisviihtyvyyttä löytyy yhtä paljon. Tonttien hinnatkin ovat edullisia.

Ylämyllyllä asuvien Jarno Toivasen ja Sanna Mikkosen perheen toiveissa oli kaikesta huolimatta tontti Ylämyllyltä. Alueella viihtyvät myös perheen pian 3-vuotias Teemu ja 9 kuukauden vanha Eetu.

– Täytyy odotella syksyyn, Jarno Toivanen totesi tämän hetken tonttitarjontaan tutustuttuaan.

Opastetulla kierroksella Jyrinkylä tutuksi

Näyttelyn osallistujilla oli SILVA:n näyttelyvieraiden tapaan mahdollisuus osallistua myös opastetulle bussikierrokselle Jyrin entisellä varuskunta-alueella ja uusilla asuinalueilla. Kierrosta isännöivät ja emännöivät Riku ja Sanna Parkkinen, joille alue on tuttuakin tutumpi. Perheen koti löytyy Jyrin kolmosalueelta ja molempien työpaikkana on Jyrin koulu.

Opastetulla kierroksella tuli selväksi, että alueen historia ja nykypäivä kohtaavat monella tapaa.

– Tässä on tykkileikkipuisto. Ja nämä päiväkodin pihassa olevat tykit kertovat yhä alueen historiasta, Sanna Parkkinen esitteli.

Alueen asunnoista vanhempaa polvea edustavat entiset niin sanotut kapiaisten talot ja varuskunnan alueen työntekijöiden vuokrarivitalot, jotka ovat edelleen vuokrakäytössä. Kierroksella tulivat tutuksi myös uudet omakotitaloalueet, joiden erikoisuuksiin kuuluvat suositut osaomistustalot.

Jarmo Tossavainen ja Virpi Kauppinen asuvat puolitoistavuotiaan poikansa Juho-Oskarin kanssa jo valmiiksi Jyrinkylässä, mutta opastettu kierros kotikonnuille oli silti mielenkiintoinen ja toi uutta tietoa.

Jyrinkylä asumisalueena sai pariskunnalta pelkkää kiitosta.

– Kaikki palvelut ovat lähellä. Me viihdymme täällä.

Vastaa