Vain kuljettajat piiputtivat

Timo Volanen pisti piipputupakaksi Mantsisen pihassa Ylämyllyllä. Muutkin museokuorma-autoharrastajat olivat pukeutuneet Volasen tavoin ajokkinsa aikakauden mukaisiin tamineisiin.

Veteraanikuorma-autojen seura juhlisti Savo-Karjalan keikaksi ristityllä karavaanilla suomalaisen kuorma-autoilun satavuotista taivalta.

Savonlinnaan lauantaina päättyneellä keikalla oli mukana 68 kuorma-autoa vuosilta 1920-1976.
Joensuusta liikkeelle lähtenyt karavaani pysähtyi torstaina Liperin Välikankaalla. Vajaan 20 kilometrin matkalla ei yksikään kuormuri piiputtanut, vaikka siihenkin on vanhojen vehkeiden kohdalla varauduttava.

Toiseksi vanhimman kuormurin keulalla leijaili kuitenkin savua. Vuosimallia 1929 olevan Ford AA:n puskurilla istui piipputupakilla mäntyharjulainen Timo Volanen.

– Tällä on ajettu aikoinaan tavaraa kauppoihin Mäntyharjulla, eläkkeellä oleva autoilija esitteli ajopeliään.

Volanen sai Fordinsa museorekisteriin 19 vuotta sitten. Kuormurin ajokuntoon saattaminen vaati viiden vuoden työn. Osia haettiin aina Amerikasta asti.

– Parikymmentä vuotta sitten osien saaminen oli vaikeaa. Nykyisinhän näihin saa Amerikassa uustuotantona tehtyjä varasosia.

Volanen on osallistunut viimeisen päälle entisöidyllä Fordillaan Veteraanikuorma-autojen seuran järjestämille keikoille useampana kesänä. Pisin reissu oli Karjalan keikka naapurimaan puolelle.
– Kun on rautalankaa ja jakoavain mukana, niin kyllä sillä pääsee, tuumasi kulkupelin luotettavuudesta Irja-vaimo, joka on istunut keikoilla mukana ”vestyttönä”.

– Ennen vespojat ja vestytöt aukoivat autoilijalle portteja ja hakivat lätäköistä vettä, jos moottorit kiehuivat. Tämän nuorempaa en nyt mukaan saanut, Timo Volanen vitsaili vaimolleen hyväntahtoisesti.

Karavaanissa oli mukana yksi liperiläinenkin museokuorma-auto. Salokyläläinen Lauri Pietarinen ajoi vuodelta 1950 peräisin olevalla Sisu-postiautolla. Postiauto toimitti myös bussin virkaa. Vanhaan bussikuskin asuun sonnustautunut Pietarinen kyyditsi naisväen tutustumaan Myllyn vanhat autot -museoon.

Vanhin kuorma-autoista oli Republic vuodelta 1920. Toisin kuin muut museopelit, se nökötti siirtymätaipaleet nykyaikaisen kuorma-auton lavetilla.

– SOK toi näitä laatikoissa 50 kappaletta ja kokosi ne Suomessa. Republic on oikeastaan suomalainen auto. Euroopasta ei löydy vastaavanlaisia, seuran puheenjohtaja Veikko Hoppula valotti auton historiaa.

Vastaa