Hippalan liikuntapaikka yhdistää Honkalammella

Lapset ovat ihastuneet Hippalan leikkikenttävälineisiin. Perhepäivähoitaja Mirja Tanskanen seuraa Pinja Hulkon etenemistä kiipeilyseinällä. Muksahduksia pehmentää kumimainen pinnoite maassa.

Honkalammen lähiliikuntapaikka on valmis ja sen kunniaksi järjestettiin isot hipat viime torstaina. Kahdessa vaiheessa vuosina 2004-2006 rakennettu alue vihittiin virallisesti käyttöön ja ristittiin Hippalaksi.

Hippala yhdistää kaksi aluetta: kehitysvammaisten asumis- ja laitosyksikkönä toimivan Honkalampi-keskuksen ja Honkalammen asuinalueen. Aiemmin mäntykangas erotti laitoksen taajama-alueesta.

Monipuolisen leikki-, peli- ja seikkailualueen käyttäjinä ovat Honkalampi-keskuksen asiakkaat ja henkilökunta sekä lähialueella asuvat liperiläiset. Vaikutusalueella asuu 1500 ihmistä.

– Tämä liikuntapaikka avaa Honkalampi-keskusta muillekin. Samalla se antaa eräänlaista suvaitsevaisuuskasvatusta, totesi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jari Rouvinen tutustuttuaan alueeseen.

Rouvisella oli alueesta myönteinen kuva jo etukäteen. Ystäväperheen pikkupoika oli kehunut Hippalaa koko Euroopan parhaaksi leikkipaikaksi.

– Onnistumisesta kertoo se, että Nuori Suomi on valitsi tämän valtakunnalliseksi esimerkkihankkeeksi.

Hippala rakennettiin Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän (PKSSK) ja Liperin kunnan yhteistyönä.

Lähiliikuntapaikka maksoi 342.000 euroa, josta kunnan osuus oli 8.000 euroa. Itä-Suomen lääninhallitus avusti 80.000 eurolla. Lisäksi Suomen Palloliitto myönsi palloilukentän rakentamiseen 8.000 euroa.

Esteettömyyteen kiinnitetty huomiota

Hippala on jaettu selkeisiin osiin. Leikkikenttävälineet ovat omalla, pehmeän pinnoitteen rajaamalla alueella, seikkailurata metsän siimeksessä ja pelikentät omilla alueillaan.

Kulkualueet on pinnoitettu liikuntaesteisiä varten. Esteettömyys on huomioitu muutenkin monin tavoin, pyörätuolilla pääsee esimerkiksi suureen kiikkuun.

Aluetta on otettu käyttöön asteittain viime kesästä saakka.

– Useimmat laitteet soveltuvat myös sellaisille, jotka eivät kävele omin avuin. Välineet sopivat hyvin kuntouttavaan toimintaan sekä motorististen taitojen kehittämiseen, 7-10-vuotiaita vaikeimmin vammaisia lapsia opettava erityisluokanopettaja Maarit Nissinen kertoo.

Myös lapsiperheet ja perhepäivähoitajat ovat löytäneet Hippalan.

– Tämä on upea paikka. Laitteet ovat todella käyttökelpoisia ja erilaisia kuin muissa leikkipuistoissa. Lapset ovat kävelleet innoissaan kilometrin matkan tänne. Eivät ole valittaneet matkasta, perhepäivähoitaja Vieno Niemelä sanoo.

Niemelän hoidettavien suosikki on kiipeilyseinä. Siinä on purettu ylimääräistä energiaa monta kertaa. Tarvittaessa tankkauskin onnistuu.

– Makkaranpaistopaikan ansioista eväät voi ottaa mukaan, Niemelä kehuu modernia laavua, joka on tarkoitettu yleiseen käyttöön.

Vastaa