Taimi ei ottanut riskiä suvisoututappioista

Säkki päässä soudetaan ensi kesänäkin. Rantamakasiinin vuokrannut ravintolayrittäjä Sami Flinkman aikoo uusia hyvän suosion viime vuonna saaneen säkki päässä -soudun.

– Paha mieli soudun poisjäännistä kieltämättä tulee, Suvisoudusta on kehittynyt Liperin symboli ja ainut kesätapahtuma. Se kokoaa nykyiset ja entiset liperiläiset, mökkiläiset ja naapurikuntien väkeäkin tapaamaan toisiaan, harmittelee Liperin mökkiläistoimikunnan jäsen, Jarmo Ratinen.

Taimen johtokunta perustelee välivuosipäätöstään erityisesti taloudellisilla syillä, vuosikymmenen alun tappioilla.

– Tapahtumaa ei kahden viime vuoden voimakkaalla kulujen karsinnallakaan saatu kannattavaksi. Urheiluseuralla ei ole mahdollisuutta ottaa riskiä uusista tappioista, sanoo Liperin Taimen puheenjohtaja Jouni Hyttinen.

Liperin kunnan suurimmassa kesätapahtumassa oli viime vuonna lähes 2.000 maksanutta kävijää. Soutajia oli noin 130.

Kunnan tuki kutistunut

Seura viittaa tiedotteessaan myös kunnan tuen hupenemiseen.

– Kunta luopui kaksi vuotta sitten Suvisoutujen yhteydessä järjestetystä ystävyyskuntatapaamisesta ja vähensi tapahtuman järjestämistuen pieneen avustukseen, Hyttinen sanoo.

Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen myöntää, että ystävyyskuntatapaamisesta luovuttiin kustannussyistä ja tuki soututapahtumalle on pienentynyt. Nyt oli tarjolla 2.000 euroa.

– Tähän vuoteen mahtuu Liperiin harvinaisen monta merkittävää tapahtumaa, joissa kunnan on oltava tavalla tai toisella mukana. Näin tukea joudutaan jakamaan useaan kohteeseen, Mikkanen perustelee tilannetta.

Näitä isoja tapahtuma ovat mm. Silva-näyttely, rastiviikko, pyöräsuunnistuksen MM-kilpailu sekä syksyllä Leipäpäivä.

Kesäohjelma osin uusiksi

Kunnanjohtaja myöntää Liperin Taimen päätöksen tulleen yllätyksenä.

– Tähänastisten keskustelujen pohjalta se oli menossa Liperin kesä 2006 -ohjelmavihkoseen, kelloaikoja enää jäljitettiin. Onneksi esitettä ei ehditty vielä painaa, Mikkanen sanoo.

– Ehkäpä Suvisoudulla onkin uusiutumisen tarve. Talkooiväeltä se vaatii venymistä ja uhrautumista kesästä toiseen.

Hannele Mikkanen toivoo, ettei ”kirvestä heitettäisi kaivoon” eikä ideointia kesätapahtuman ympärillä lopetettaisi.

Nyt voisi miettiä esimerkiksi Karelia-soudun tarjoamia mahdollisuuksia entistä laajemmin.
Markkinatapahtuma Kirkkorannassa joka tapauksessa järjestetään, samoin Rantamakasiinilla on oma ohjelmansa.

Ehkäpä vasta huutomerkki!

Jarmo Ratinen toivoo, että Taimen tekemä päätös tulevan kesän osalta on huutomerkki, joka herättää miettimään missä nyt mennään.

Toisaalta hän myöntää, ettei tekohengitys asiassa auta – eikä se, että kaipaajia on paljon. Tekijöitä pitää olla, muutos ei synny itsestään.

– Kyllä ainoa kesätapahtuma ansaitsisi myös kunnalta selkeän taloudellisen tuen, ei kyse ole isoista rahoista kuntataloudessa.

– Ei kunnan osuudeksi riitä pelkkä tonttien kaavoitus ja mökkiläistoimikunnan pito, tässä on säästetty väärässä paikassa.

Jarmo Ratinen muistuttaa, että Liperi on muuten panostanut positiivisen kuntakuvan luomiseen viihtyisyyttä ja vetovoimaa lisätäkseen.

Eläkkeellä oleva Yleisradion toimittaja ja Liperin kesäasukas näkee syntyneessä tilanteessa uudenlaisen eripuran merkkejä.

– Yltävätkö juuret jopa kiistaan vanhan kunnantalon kohtalosta, hän aprikoi.

Vastaa