Rakentaminen Liperissä kasvussa kaiken aikaa

Viime vuoden aikana Liperissä haettiin lupia niin suurille kuin pienillekin rakennushankkeille. Ainakaan tänä vuonna ei vielä ole hiljenemistä näkyvissä.

Haja-asutusalueet ovat tulleet aiempaa suositummaksi asuinpaikaksi, sillä sinne myönnetyistä omakotitalojen luvista kohdistui 44 prosenttia, kun vuotta aiemmin määrä oli 33 prosenttia.

Kaikkiaan omakotitaloille heltisi 95 lupaa. Lisäksi nyt haettiin rakennuslupa neljälle rivitalolle, kun vuonna 2004 ei jätetty yhtään hakemusta. Paritaloja oli tulossa yksi, vuotta aiemmin kolme.

Seitsemälle lomarakennukselle haettiin muutoslupaa vakinaiseksi asunnoksi ja lisäksi kahdelle entisen turkistarhan rakennukselle muutoslupaa rivitaloiksi, joihin tulee yhteensä yhdeksän huoneistoa.

– Ihan sama tahti jatkuu tänäkin vuonna, rakennustarkastaja Kari Tanskanen arvioi

– Saattaa olla vielä kiihtymässäkin.

Alkuvuodesta lupia on haettu Ylämyllyn – Salokylän – Mattisenlahden – Liperin – Käsämän suunnalle. Jyrinkylän V-alueelle hakemuksia on tullut vasta kaksi, koska ensimmäiset tontit luovutetaan vasta alkukesästä ja loput heinä-elokuussa.

Yrittämiseen uskotaan

Myös muita rakennuksia kuin asuntoja on innostuttu tekemään entistä enemmän.

Liike- ja teollisuusrakennuksille haettiin 17 lupaa, kun vuotta aikaisemmin hakemuksia oli vain kolme.
Myös maa- ja metsätalousrakennuksia varten haettiin kolme lupaa enemmän, 14.

Talous- ja varastorakennuksille lupia myönnettiin 160, kun vastaava luku 2004 oli 128.

Rakennuksia on ahkerasti myös peruskorjattu ja laajennettu, sillä muutoslupia annettiin vuoden aikana 83 kappaletta.
Kaikki eivät ole saaneet rakennusprojektejaan toteutetuksi aiotussa aikataulussa, sillä jatkolupia myönnettiin edellisvuoteen nähden tuplamäärä, 40.

Kaikkiaan viime vuonna käsiteltiin rakennuslupia 454 kappaletta. Varsinaisia lupahakemuksia näistä oli 390 (lisäystä 49 kpl) ja toimenpidelupia 64.

Ilmoituksia pienistä rakennuskohteista jätettiin 66, poikkeamishakemuksia tehtiin 34 ja suunnittelutarveratkaisuja 28.

Lupahakemukset netistä

Kari Tanskanen muistuttaa, että rakennuslupiin tarvittavat hakemukset voi nykyisin tulostaa Liperin kunnan sivuilta tai harvinaisemmat lomakkeet osoitteesta lomake.fi .

Kunnan sivuilla polku on pitkähkö: http://www.liperi.fi, josta valitaan Teknisen toimen palvelut, sen sivulta Maankäyttö ja valvonta ja sen alta Rakennusvalvonta. Sieltä löytyvät omien otsikoidensa alta niin lupahakemukset kuin niihin liittyvät ohjeetkin.
Rakennuspaikasta riippuu, millaisia lupia tarvitaan.

Esimerkiksi haja-asutusalueella riittää alle 20 neliömetrin talousrakennuksesta ilmoitus, mutta asemakaava-alueella sille tarvitaan toimenpidelupa.

Tontin rakennusoikeutta vievät kaikki umpiseinälliset rakenteet lukuunottamatta alle 5 neliön suuruista leikkimökkiä. Mutta jos mökissä on tulisija, silloin leikkipaikallekin tarvitaan lupa ja se lohkaisee osansa rakennusoikeudesta.

Vastaa