Liikkuen Vaiviosta Sri Lankaan

– Sinne mennään, Sri Lankaan, Niko Hirvonen näyttää.

Nuori Suomi järjestää 6 – 12-vuotiaille koululaisille suunnatun liikuntaseikkailun tänä vuonna kuudetta kertaa. Kampanjan tavoitteena on saada koululaiset liikkumaan päivittäin vähintään kaksi tuntia.

Pohjois-Karjalasta tempauksessa on mukana 285 luokkaa 91:stä koulusta. Liperissä matkaa tekee seitsemän koulua. Liikuntaseikkailussa mukana olevien luokkien oppilaat merkitsevät kolmen viikon ajan päivittäiset liikkumisensa liikuntakorttiin.

– Yksi rasti kymmenestä minuutista, tietää Annina Keinänen Vaivion koulun ykköskakkos-luokalta. Annina kertoi osaavansa itse muuttaa liikkumansa minuutit rasteiksi.

– Hiihdin ja ulkoilin ja pelasi jalkapalloa, Annina muistelee edellispäivää. Rasteja kerätessä tulee Anninan mielestä liikuttua vähän enemmän kuin tavallisesti.

Tiukkaa vääntöä oli luokassa käyty siitä, sisältyykö liikuntakortin kohtaan pelit ja leikit myös tietokonepelit. Hieman vastahakoisesti luokka oli myöntynyt opettajan kannalle.

– Ei sisälly.

Aasian maantietoa tutuksi

Jokainen koulupäivä Vaivion ykköskakkosella aloitetaan rastien laskemisella. Oppilaitten keräämät rastit lasketaan yhteen ja muutetaan Nuori Suomen nettisivuilla kilometreiksi. Kartalta näkee minne asti päästään.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana oli Aasia ja sinnehän halusivat vaiviolaiset lähteä.
Neljäntenä päivänä pisteitä kertyi 263. Tähän asti matkaa on taivallettu 610 kilometriä.

– Kyllä kaikki ovat innolla keräämässä rasteja, kortit kulkevat mukana ja heti aamulla vertaillaan kenellä on rasteja minkäkin verran, opettaja Anna-Liisa Inkeri kertoo.

Inkeri on työskennellyt aikaisemmin Liperin alakoululla ja ollut mukana seikkailussa joka vuosi. Vaiviosta ei muita luokkia seikkailuun innostunut.

– Minusta tämä tuo mukavaa vaihtelua. Kyllähän se joka päivä vie kymmenen minuuttia aikaa, mutta ei meillä ole niin kiire.

Virtuaalimatkalla maailman ympäri oppilailla on mahdollisuus tutustua kohdekaupunkeihin ja maahan, jossa kaupunki sijaitsee, säähän, kieleen, ruokakulttuuriin.

– Samalla opitaan paljon paikoista, joissa käydään.

Kampanjan yhtenä tarkoituksena on ohjata koululaisia terveellisiin ruokailutottumuksiin ja riittävään nukkumiseen. Yhden viikon ajalta oppilaat merkkaavat ylös yöunen pituuden.

– Ainakin yhdeksän tuntia pitäisi tämänikäisten nukkua, Inkeri opastaa.

Moni oli nukkunut peräti kymmenen tunnin yöunet. Kun kiertää maailmaa ympäri niin kyllä silloin unikin maistuu.

Vastaa