Keskittämisen into voi vielä vaihtuakin Viinijärven Ahonkylässä jo parikymmentä vuotta kesäasukkaana aikaansa viettänyt Ari Tielinen tunnetaan vieläkin Pohjois-Karjalan hätäkeskuksen pitkäaikaisena johtajana. Hän tuntee keskittämisen ajatuksen ja toisaalta haja-asutusalueiden arkea työnsä kautta. – En tunne olevani niinkään liperiläinen, mutta kylläkin vähän ahonkyläläinen. Tämä on minulle ja puolisolleni Kirsti Reijoselle kakkosasunto, jossa asutaan osa vuotta. Tämä on mukava paikka ja täällä on hyvät naapurit, Tielinen tuumaa. Tieliselle ja Reijoselle Viinijärven rantamökki on ollut puuhamaa, jossa on ollut koko ajan paljon tekemistä. Terveysongelmista toipunut Tielinen toteaa, että jossakin vaiheessa mieluisasta paikasta on luovuttava ikääntymisen vuoksi. Politiikassa mukana oleva Tielinen valittiin hiljattain hyvinvointialueen valtuustoon varasijalle. Joensuussa pitkään asuneena hän on nähnyt maakuntakeskuksen kasvun. Kaksoiskuntalaisuudesta Ari Tielinen toteaa, että hän voisi hyvin maksaa veroja kahteen kuntaan. Asian käytännön toteuttaminen voisi olla hankalampaa. Miten määritellään maksettavien verojen määrä ja millä perusteella. Tielinen ei pidä mitenkään mahdottomana ajatusta, että kaksoiskuntalaisuus otetaan jossain vaiheessa käyttöön. – Meillä on aina joku yksittäinen ismi käytössä. Nyt se on keskittäminen. Joensuusta pitäisi saada kilpailussa pärjäämisen takia 120 000 asukkaan keskus. Mutta se ei ole kovin hyvä vaihtoehto. Riitelyn sijaan kuntien pitäisi tehdä yhteistyötä, Tielinen toteaa ja viittaa Liperin ja Kontiolahden haluttomuuteen liitosten suhteen. Ari Tielinen jatkaa vielä ajatusta, että politiikka on mahdollisuuksien taidetta. Jossakin vaiheessa keskittämisen ajatus voi muuttua päinvastaiseksi. Sellainen voisi olla vaikka Siun soten palvelujen turvaaminen maakunnan alueella. Hälytysvilkut eivät sammu – Liperissä on siinä mielessä erilainen kunta, että täällä asutaan ja rakennetaan edelleen haja-asutusalueille. Välimatkat eivät ole kovin pitkiä. Kunta on fyysisesti turvallinen paikka asua, Ari Tielinen toteaa. – Kun väki vähenee maaseudulla, niin ainoa varma palvelu on hälytysajoneuvojen – punaisten, sinisten ja keltaisten vilkkuvalot. Poliisi on jo vetäytynyt kuoreensa, mutta palokunta ja ensihoito tulevat paikalle, Tielinen muistuttaa. Ari Tielinen näkee, että yleinen turvallisuus heikkenee lähinnä väestön vähenemisen kautta. Väki myös vanhenee ja palveluasumisen tarve kasvaa entisestään. Pelastustoimi tarvitsee tässä tilanteessa lisää rahoitusta. Liperissä tarvitaan edelleen Tielisen mukaan kolmea pelastuslaitoksen pistettä, myös Viinijärven asema, jonka lakkauttaminen on noussut ajoittain esille. Jari Partanen Ari Tielinen viettää paljon aikaa Ahonkylässä Viinijärven rannalla.