Postia lukijoilta: Hoitavatko seinät?

MIELIPIDE Julkisuudessa käydyssä keskustelussa on tiettyjen aluevaltuutettujen taholta luotu vastakkainasettelua Joensuun ja muun maakunnan välille. On annettu ymmärtää, että Hyvinvointialue panostaa pääasiassa Joensuuhun rakennuttamalla kalliin sotekeskuksen Sortavalan kadulle, vaikka samaan aikaan ympäri maakuntaa jää soterakennuksia tyhjilleen.

Hyvinvointialueellamme on ollut ja on edelleen useita vanhoja terveysasemia, jotka ovat teknisen käyttöikänsä päässä.  Rakennuksissa on merkittäviä perusparannustarpeita tai tarve korvata niitä kokonaan uusilla toiminnallisemmilla tai kooltaan paremmin käyttötarvetta vastaavilla tiloilla.  Valtio myöntää hyvinvointialueen investointisuunnitelmaan pohjautuen lainanottovaltuutta, mikäli alueen talous on riittävän hyvässä kunnossa. 

Hyvinvointialueen toiminnan aikana investointeja on tehty koko maakunnan alueelle, eikä niiden yhteydessä ole ilmennyt riitasointuja, niin kuin nyt Joensuun sotekeskuksen kohdalla. Esimerkiksi uusi terveysasema on valmistunut ainakin Kontiolahdelle 2022, Lieksaan ja Outokumpuun vuoden vaihteessa 2025. Joensuun sotekeskuksen pitäisi olla valmis 2027. Hoivakoteja on rakennettu Joensuuhun, Liperiin, Polvijärvelle ja Outokumpuun. Suunnitelmissa on uusi hoivakoti muun muassa Kiteelle vuoden 2028 loppuun mennessä. Pelastusasemia korjataan suunnitelmien mukaisesti ainakin Valtimolla, Heinävedellä, Kontiolahdella ja Liperissä. Keskussairaalan korjaushankkeita viedään eteenpäin ja ne palvelevat koko maakuntaa.  Osan näistä hankkeista ovat rakentaneet kunnat omaan taseeseensa, ja hyvinvointialue on vuokrannut tilat investoinniksi rinnastettavilla sopimuksilla. 

Seinät eivät hoida ketään Joensuussa, mutta eivät ne hoida muuallakaan maakunnassa. Kriittinen tekijä on osaava henkilöstön saaminen jatkossakin hoitamaan maakuntamme asukkaita toimivissa tiloissa. 

Satu Melkko (kd.) ja

Maija Silvennoinen (kd.),

 aluevaltuutetut Liperistä