Pohjois-Karjalan (hyvin-) pahoinvointialue

MIELIPIDE Erikoislääkäri, toimialuejohtaja Susanna Wilén Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta antoi ymmärtää viestissään toukokuun lopulla, että hyvinvointialueen talous pelastetaan sillä, että leikataan Rääkkylän hammashuollon palvelut pois. 

Vakavampaa kuin kehno viestintä on sen sijaan, että hyvinvointialue haluaa leikata palvelut pois niiltä, joille palveluiden saatavuus ja saavutettavuus jo nyt ovat kaikista vaikeimmat ja niiltä, joilta valtionosuudet sote-uudistuksessa vietiin, mikäli tarkastellaan kuntien asukaskohtaisia menetyksiä. Kärsijöiksi joutuvat pienituloiset ja vailla kulkuyhteyksiä olevat. Suurilla paikkakunnilla pienten etäisyyksien päässä asuvat ja parempituloiset, joilla on myös mahdollisuus tukeutua yksityiseen palvelutarjontaan, saavat hoitoa kuten ennenkin.

Hyvinvointialueen arvomaailma ja asenne ovat tulleet selväksi. Rahaa sen sijaan riittää. Joensuuhun suunnitellaan rakennettavaksi ja toteutettavaksi yli 100 miljoonaa euroa maksava sote-palvelukeskus. Syrjäalueille on luvassa  noin 600 000 euroa kappaleelta maksavia työmaaparakkeja (liikkuvia hammashuollon klinikoita). Siellä saatavaa palvelua olen utelias näkemään talven paukkupakkasissa, sillä sinne ja sieltä on johdettava vesi jostain. Olen myös utelias tietämään, kuinka esteettömiä nämä ovat. En myöskään jaksa uskoa niiden lämmönerityskykyyn ja ennen kaikkea, miksi näihin liikkuviin yksiköihin on investoitava, jos saatavilla on täysin toimivat tilat ja varusteet. 

Hyvinvointialue ei myöskään ole vaivautunut vastaamaan kysymykseeni, että miksi ympäristökuntien ihmiset eivät voisi liikkua tännepäin, jos täällä olisi kapasiteettia käytettävissä.

Hyvinvointialueen säästöpäätökset tarkoittavat muutaman vuoden sisällä somaattisten sairauksien kasvua ja tungosta Tikkamäen erikoissairaanhoitoon, kun suuntaus pitäisi olla perusterveydenhuollon vahvistamiseen erikoissairaanhoidon kustannuksella. Kehitys merkitsee terveyserojen kasvua ja maakunnan ihmisten jakoa kahteen kastiin hyvinvointialueen tehdessä reuna-alueiden väestöä hyväksi käyttäen kallista ihmiskoetta. Syrjäseuduista ja heikompiosaisista ihmisistä huolta kantavien on syytä herätä ruususenunesta ja ryhtyä valmistautumaan ensi kevään hyvinvointialuevaaleihin, jotta Pohjois-Karjalasta ei tulisi kurjaa Karjalaamme ja hyvinvointialueesta pahoinvointialuetta.

Esko Rautiainen 

Rääkkylän kunnanjohtaja